09.05.2024

Показните убийства вече не учудват никого в България. Понякога са саморазправа между самите сенчести групировки. Друг път на някой пострадал не са му издържали нервите и не е получил справедливост по законен начин.

Като адвокат мога да потвърдя, че законът не винаги е справедлив, а съдебни решения – още повече. Понякога заради формално тълкуване се потвърждават измами или не се осъждат такива, или хора губят имоти, деца и т.н. заради това, че законът дори не се е замислил как е в реалния живот.

Колкото по-нови са законите, толкова са по-хаотични, което и е очаквано с оглед качеството на самите законодатели. Потресаващите лица в Народното събрание със сигурност не са корифеи на правото и целта им не е да правят работещи закони. Понякога дори не знаят какви са проблемите на хората в сферата, в която творят закони.Например имотните измами са огромни. Недопустимо голямо количество за правова държава. Много хора губят всичко, което имат, заради фалшиви пълномощни, документи, измами. Често са измамени и нямат достатъчно средства да водят дела. А прокуратурата или влачи преписките години наред, или просто ги приключва и казва на гражданите да ходят да се съдят в гражданския съд.

Какво да направи човек, когато всеизвестна мутра убие детето му на пътя и го оправдаят или му дадат условна присъда? Как да живее под едно небе с убиеца на детето си? Какво да направи човек, загубил единственият си имот заради фалшиво пълномощно, а съдът поради формалности е отхвърлил иска му? Какво да направи човек, на който са му завлекли всички спестявания, а наказателното дело срещу измамника се точи години наред, а накрая не може да си вземе парите?

Усещането за липса на държава в такива случаи е много тежко. И някои решават, че ще вземат правосъдието в свои ръце. Което не е законно, но съответства на човешкото право да се получи справедливост. И колкото повече няма правосъдие, толкова повече вендети ще има и показни убийства. За съжаление, това не интересува никого, освен журналистите, които с такива новини си пълнят медиите.

Елена Гунчева-Гривова