19.09.2024

Ще започна с това, че леко съжалявам украинците, които Зеленски набута в скотобойна и кланица. И не виня тези, които са решили да се махнат оттам. Но нямам никакво смислено, нормално и разумно обяснение как тези бежанци от война тръгват из Европа с претенции за привилегии, издръжка, да се включваме във войната им, да веем техните знамена и т.н. Все едно бездомен, гладен човек да го пуснеш временно в дома си от съжаление, а той да ти се качи на главата.

Конкретният случай откровено ме вбеси. Направих преди време публикация за Белодробна болница в Пловдив, чиято сграда и имот от 14 декара на отлична локация в Пловдив е дарена на общината от големият български дарител Димитър Кудоглу /който е дарил и много други имоти и пари на държавата и общината/. Дарителят е искал имотът да се ползва само за белодробна болница, да се лекуват всички български граждани. Кудоглу е дарил и 40 милиона лева за нуждаещите се. Представяте ли си сега някой от маститите олигарси да дари такъв ценен и скъп имот за болница? За мен Кудоглу е един от великите българи. Колко много българи са спасени в тази болница? Допреди десетилетие, докато работеше, болни от цяла Южна България се лекуваха там, докато поредният герберски измекяр, управляващ Пловдив, реши да я закрие и да продаде имота.

Та, понеже общественото мнение беше крайно против, продажбата не се осъществи, а малоумният кмет от един предходен мандат реши сградите и имота да се предоставят на бежанци от Украйна. Направи се ремонт за 10 милиона лева. И някаква украинка нагло ми спори, че парите за ремонта били от дарения за украинците и те сами си били направили ремонта. Наглост без граници! Същата наглост като на Зеленски. Въпреки съпротивата ни, кметът предостави дареният на гражданите на Пловдив имот, на украинци. Направи се прескъп имот с пари на българските данъкоплатци. И там сега живеят украинци. Белодробно болните ги навряха в едно отделение във ВМИ. Това е срам за нас. Плюем върху делото и волята на един от най-великите дарители на България. Вместо да доизграждаме, разпродаваме, даваме и продаваме.

Вместо българи с белодробни заболявания, там сега има украинци. Които впрочем и издържаме. Докога? Не стига, че изпращаме оръжия и пари на Украйна, която на всичкото отгоре и губи войната, ами и издържаме бежанците й тук. Включително здрави и прави млади мъже, които трябва да бъдат на фронта, но са избягали като плъхове от отговорността и дълга си.

Докога, бе? Докога ще ги издържаме тези нагли търтеи? Докога бедна България ще издържа Украйна? Докога ще ги търпим тук? Знаете ли колко золуми има извършени от украинци в България? Виждате ли лъскавите им коли и начин на живот? Виждате ли как шестват със знамената си по българските улици? Стигнаха дотам, някаква пача от Украйна да съжалява, че Негово Светейшество е млад и скоро нямало да умре!

В нормална и суверенна държава на това щеше да се сложи край още в самото начало. Но нашето правителство, президент и депутати са ….а, бе, на устата ми е една нецензурна дума, ама ще я заменя със страхливи мишки.

В момента бюстът на Димитър Кудоглу самотен стои пред Белодробна болница и вижда как се унищожава всичко, което е направил за българите. А кметът, допуснал подобна мерзост, дори му отри паметник. А след това плю върху делото му.

Докога?

Елена Гунчева-Гривова