02.05.2024

Който иска да разбере как политиците крадат в България да гледа това интервю! Няма как по-ясно да го кажа.

Разказ от първо лице от един смел бивш служител на МВР, който не се страхува да каже истината такава, каквато е. Човек от системата. Последния път когато бях при Карбовски, му казах в ефир, че трябва да намери хора, които имат куража да излезнат и да говорят. Поздравявам го, че е намерил точно такъв човек!

Росен Миленов е работил в ГДБОП и ДАНС. По неговите думи водил разследването по казуса “Мишо Бирата”. Слушал по 75 СРС-та/ден. Подробен разказ с имена и конкретни реални примери за корупцията и схемите, за уредените търгове, за големите обществени поръчки в инфраструктурните проекти, за “навиците на олигарсите, които са свикнали да участват в тях”, за парите, които минават през приближените до Пеевски, Борисов и компания, за китайското карго през митниците, за вноса на цигари (по времето на Цветанов в ГЕРБ 1), за битката между младите срещу старите олигарси, за офшорките в Люксембург, за лицензите за търговия на електроенергия.

Разказва как прихващал СРС-та с Борисов и Вальо Златев, където ставало ясно какви са схемите, чрез пазара на горива, за отчитане на пари в брой (към политиците).

Разказва много подробно за една примерна схема за захранване на училища с дизелово говиро. Обществената поръчка за доставка на дизеловото гориво се печели от една фирма, след което разказва какво се случва. Реалното дизелово гориво от Лукойл Нефотхим отивало към земеделска техника, която потребява голямо количество за нуждите на техниката си, а на негово място, слушайте внимателно, се внасяло тъй нареченото “базово масло”, един от последните отпадъци от процеса по рафиниране на суров петрол, който, след внос от Гърция, минавал през рафинерията на Инсаойл на Самуилов в Раковски за премахване на сярата, след което продуктът отивал в училищата за отопление. Резултатът е, че държавата плаща по 980 лв/тон за дизелото гориво, което продават на подбрани земеделци, които вероятно плащат кеш, а за училищата пробутват рафинирано базово масло, което излиза на себестойност от 70лв/тон.

Ще го напиша пак. По описаната схема излиза, че само от зареждането на училища, от този един единствен пример, а подобни има в почти всички сектори на обществените поръчки, разни хора правят горница от 910лв/тон! По неговите думи това са 20 милиона лева/седница!

После разказа, без въобще да се учудва, как тази оперативна разработка била “убита” защото няма прокурор, който да повдигне обвинение.

Умножете го сега това по 15 години и добавете всички останали отрасли, от където може да се краде, и получавате състоянието на Борисов, Пеевски и компания.

После разказа за регистрираната в Швейцария “Мет Енерджи” и допълнителните за една година приходи само от префактуриране от 900 милиона лева, от посредничество за продажба на природен газ, след като кабинетът Петков спря договора с Газпром.

И още, още, още.

Забележигелна находка на Мартин Карбовски!

Слави Василев