01.05.2024

Може да бъде изображение с текстово съобщение

Напоследък имам усещането, че в САЩ на важни и отговорни постове назначават само психопати и…как да го кажа по – меко – ментално увредени. След Студената война САЩ си повярваха, че са първа световна сила. И вместо да използват положението си да се развива демокрацията, да се подобрява живота на хората ,да се развиват икономиките, те се съсредоточиха върху това да усвояват ресурси /чужди/ и да водят войни с всеки, който не е съгласен да им дава всичко.

Дори това не е толкова лошо. Това го правят всички империи и не буди учудване. Някак си думата „колония“ не е обществено приемлива, но ако формално наричаш колонията „съюзник“ и вършиш същото с нея, светът ще си затваря очите. И тук стигаме до глупостта – огромна, вопиюща, отчайваща глупост. Явно САЩ се самозабравиха, забравиха колко войни са изгубили, какви дългове имат и вътрешните си проблеми, които изобщо не са малки. Решиха да си обявят нови врагове – Китай и Русия. Само, че Китай не е оня Китай отпреди ВТВ. И Русия при Путин не е Русия при Елцин. Да обявяваш за врагове и заплахи подобни държави означава, че нито осъзнаваш реалността за тях, нито осъзнаваш собствените си възможности. Както и жестоко надценяваш подкрепата по света за себе си.

Китай и Русия са почти цял един континент. С милиарди население. С технологии и ресурси. Имат подкрепата и на много други държави – от Арабския свят, Африка и Азия. САЩ имат омразата на много хора. Тяхната сила е войната и омразата. А с тях дълго време не се изкарва и накрая всичко стига до логичния си завършек.

И се сещам за онази мисъл, че когато Бог иска да погуби някого, първо му взема акъла…..

Елена Гунчева-Гривова