16.09.2024

Кирил Петков сравни списъка на „Възраждане“ с имената на учителите, обявили се против забраната на ЛГБТ дискусия в училище, със списъка на Шиндлер.

Не е нужно да си гледал великолепния филм на Стивън Спилбърг със същото заглавие, за да знаеш, че германският предприемач Оскар Шиндлер е една от най-светлите фигури по време на Втората световна война. Тогава той спасява повече от 1200 полски евреи, като ги включва в списък на абсолютно необходими му работници. Така те заминават за неговите фабрики, вместо да бъдат откарани в лагерите на смъртта.

Петков нескопосано поправи гафа малко по-късно, като замени „списъка на Шиндлер“ със списъка на омразата, което също не е точно, но това е тема за отделен коментар. Гафът е много по-значим, отколкото изглежда на пръв поглед. Защото очертава портрета на голяма част от българските политици. Те може и да се хвалят с престижни дипломи от наши и чуждестранни университети, но са необразовани, без никаква обща култура. Прочели са нищожен брой книги, очевидно не ходят на кино, театър и опера, спорно е дали въобще са влизали в галерия. Речниковият им фонд е от стотина думи, спъват се в изказа, изразяват се простовато, трудно е да се открие какъвто и да е смисъл в дискурса им. Такива са и голяма част от българите, но за разлика от тях, Кирил Петков и компания искат да ни управляват. Самообявяват се за визионери. Твърдят, че са носители на морала. Прозрели са истината за живота и подредбата на обществото. Дават безброй интервюта, в които не казват нищо. Живеят по начин, който противоречи напълно на публичните им обещания.

Толкова е обидно, че е направо безнадеждно. Интересно ми е как Кирил Петков, пък и не само той, ще отговори на въпроса колко букви има в българската азбука. Сигурно ще каже: „Колкото – толкова“. Така преди години на същия въпрос ми отговори русата Златка.

У нас отдавна положението е „Колкото – толкова“ и „Каквото – такова“.
А иначе, който не знае колко са буквите в азбуката, да провери в търсачката. Макар че ситуацията едва ли ще стане по-различна.

Кристина ПАТРАШКОВА

filternews.bg