07.10.2024
658a902623bdd429445695

Конкурса за нотариуси е спечелен от дъщерите и синовете на действащите нотариуси и магистрати от ВАС и други съдилища!

Имало едно време в България фамилии нотариални, които заедно с други фамилии магистрати упрвляват задкулисно, а може би и самите те са управлявани от други  и  диктуват  правилата на бедната ни корумпирана и разединена държава!

Тези фамилии досущ като мафиотските назначават децата си на нотариални, съдийски и прокурорски  места, като играят „фарса” на провеждането на непрозрачни конкурси, при които казусите предварително стават известни на лицата, които ще спечелят конкурсите. Макар за кадруването да се разказват легенди, тази година  конкурса за нотариуси проведен през август 2024  печели класацията за най-нагласен конкурс от години насам.

„Конкурса” е събрал децата на повечето видни нотариуси от гилдията и както е видно,   не е едно семейство  ще се събере за да се облагодетелства от сладката нотариална работа, която не е за  „простосмъртни” юристи. Разбира се „фамилиите”, които се изживяват в малката ни държава, почти като мафиотските фамиилите на  Бонано, Лукезе и Гамбино не трябва да пропускат външни хора да влязат в техните среди, но се налага да  приемат за нотариуси, някои от  децата на видни  магистрати.  В повече случаи нотариусите са обвързани в бракове или съвместно съжителство с магистрати,  за да се затвърди властта и сферата на влияние, а тези които не са в такива съюзи,  разбира  имат задължението да върнат услуги по разпределение на апетитни дела и/ или тяхното решаване..

Резултатите от писмения изпит както стана известно за всички са следните: Кандидатите получили 5 и повече са точно толкова , колкото е броят на  свободните места за нотариуси в страната. Отличниците решили добри и много добри оценки писмения изпит са все децата на описаните по горе фамилии,  които се изживяват като хора със “синя кръв”.

Разбира вероятно е съвпадение , че от 419 души явили се на конкурса, представилите се с отлични резултати на писмения изпит са около 54 души, които макар и без никакъв или кратък юридически стаж, са успели да решат казуса с  оценки над 5 , за разлика от колегите им 350 юристи, които не са от „фамилиите” и макар да са със дългогодишен стаж и опит във различни сфери на правото, са получили  оценки от  2.20 до 3.20.

Предполагам, че става въпрос за чиста  случайност, а на за нагласен конкурс. Анализирайки внимателно резултатите от  писменият изпит проведен през август тази година, става ясно, че  всички кандидати с много добри резултати са дъщери и синове на видни нотариуси и на някои мастити магистрати:

Ето   публикуваните резултати по долу, като  изброяваме само част от имената на кандидатите за нотариуси, явили се на конкурса и успели да решат много добре казуса.

    1.Със отличен успех оценка 5.80 на писмения изпит се е представила Десислава Чернева, дъщеря на известната съдийка, която е избрана за  заместник председателка на Върховен Административен Съд- Мариника Чернева . Таткото на отличничката, съща е нотариус във Варна -Стилян Димитров Чернев.

2.Кандидат нотариус Орлин Танев е  също отличник с оценка 5.60 , чийто известен баща е  председателя на Нотариална камара  Димитър Танев

3.Христина Йонкова Литова, която е помощник нотариус във София е дъщеря на известния столичен нотариус Йонко Христов Литовски

4.Силвия Дахтерова- дъщерята на един от най- известните в България нотариуси Иван Дахтеров съща е от печелившите кандидати.

5.Огнян Липчев друг кандидат нотариус представил се блестящо е сина на съдия Благовеста Любомирова Липчева съдия  от Върховен Административен Съд.

 6. Петър Обретенов е развил чудесно решение на казуса, но не си и помисляйте, че това е поради факта, че баща му  Обретен Петров Обретенов е нотариус на Балчик

7. Мартин Благоев също е прославил фамилията си,  точно като брат му

8. Петър Благоев , който също  е кандидат на този конкурс. Убедени сме че това си е плод на труда и подготовката на двамата братя и няма никаква връзка с  майка им видната нотариуска Валентина Благоева.

9. Кандидата Светослав Микушински  макар и  да е син на прочутия нотариус Светлин Микушински нямаме съмнение, че се е подготвил  без никакви протекции.

10. Стела Катранджиева дъщерята на друг не по-малко известен софийски нотариус Красимир Катранджиев е сред кандидатите с високи оценки на изпита.

11. Борислав Монев също дава максимум добри резултати, вероятно защото други двама нотариуса от неговата фамилия са му дали добра подготовка , а именно нотариус Аксения Милкова Монова и Илиана Маджунова Монова

12. Сузанка Борисова, която  в момента е съдия по вписванията в РС- Сливница и чийто майка е Райна Борисова в Своге също се представила много добре на писмения изпит.

13.Кандидата  Митко Басаров от Варна, който е помощник нотариус е съдружник на адвокат Паскал Гонов , чийто майка е видната варненска нотариуска Людмила Паскалева Гонова.

14. Кристиян Тенев син на нотариус Людмила Тенева, преместена от Велинград във София

15. Кандидата Иван Тинков син на нотариус Лиляна Тинкова

16. Михаил Стоянов друг кандидат с добър резултат от конкурса  е сочен за фаворит на Георги Чолаков – председателя на Върховния административен съд. Младият мъж с лекота печели конкурси за желани позиции в съдебната система, като очевидно сега се е насочил към апетитното нотариално място.

Останалите взели конкурсния изпит са помощник-нотариуси, които вече работят в системата, а именно, като не всички са изчерпателно изброени по долу:

Помощник нотариус Цондю Цондев, Костадинка Георгиева Кръстева, Радостина Полихнова, Николай Атанасов Писаров

Разбира се това е само част от информацията за класиралите се на конкурса за нотариуси проведен тази година.

От години се знае, че място за нотариус се наследява и разбира  се плаща , ако не с пари  то със взаимно-зависимости, но на практика виждаме, че това е съдбата на всички конкурси, които се провеждат в България. Реална съдебна реформа няма да има, докато така наречените „ фамилии”  нотариални и магистратски си разпределят тортата и назначават децата си и своите протежета, като въобще  не допускат външни хора в системата. И докато народа мизерства и бяга по чужбина за парче хляб, съдебната система , заедно с нотариалната гилдия все повече се корумпира.

За каква реформа във съдебната система тогава можем да говорим? Конкурсите продължават да се дирижират от същите тези „Фамилии”, които са обсебили властта и продължават да си правят взаимно услуги , помагат си и се тачат.

На практика, корупцията и шуробадженачеството е станало норма. Всеки е човек на някой, и дължи услуга на друг, няма независими хора в тези среди. Ясно е че единствения начин да се направят някакви промени е като  се направят конкурси, които да са прозрачни и да бъдат от съвсем външни лица извън съдебната и нотариална гилдия, каквито са и исканията за промени във  съдебната система от Европейската Комисия.

Докато не се започне на чисто и в системата не започнат да влизат нови хора,  а продължават да се  провеждат конкурси като този за нотариуси, съдебната реформа  ще остане за България  само  една химера!

Димитър Иванов