16.09.2024

Досега Конституционният съд е излизал с решения, които не допускат някои поправки в конституцията, защото трябвало да се извършат от Велико народно събрание. И последните му решения отхвърлиха някои поправки с такива аргументи.

Конституционният съд е нещо, което трябва да внушава уважение и доверие. Само че заслужава ли ?

Някой може ли да обясни как точно намаляването на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години променя държавното устройство, че КС го отхвърля? Как така КС допуска закони за контрол на главния прокурор, а отхвърля текстове в конституцията, които ги уреждат?

Дошло е време да се свика Велико народно събрание (ВНС), само за една единствена поправка в конституцията, която да премахне блокажа на КС върху промените. Поправката е проста – промени в конституцията да могат да се правят и от обикновено народно събрание, с квалифицирано мнозинство, не от ВНС.

При толкова партии, с най-различни виждания, трудно се събира квалифицирано мнозинство. Няма риск да станем президентска република или да се промени нещо радикално.

С последните си решения КС загуби още авторитет, който и без друго не е висок, заради членовете си – някои от тях са чисто партийни назначения, без да имат безспорна юридическа квалификация.

Поправките, които Венецианската комисия и доклади на ЕК приветстват, нашият КС ги отхвърля. Затова е нужно ВНС.

ВНС се състои не от 240, а от 400 депутати. Когато извърши промените в конституцията, според нея ВНС може да продължи работата си като обикновено народно събрание. Тоест, няма да има нужда от нови избори.

Политиците да си помислят колко повече хора от своите могат да уредят за депутати – това може да ги подтикне към свикване на ВНС.

Иван Бакалов