02.05.2024

В община Несебър, която е разположена на българското черноморско крайбрежие,  през  последните 3 години, започна ударно изграждане на ново улично осветление. Но дали това е  поредната корупционна схема с която Николай Димитров си пълни банковите сметки? – ще разберете днес.

Защото в град Несебър отдавна се говори, че всяка една фирма изпълняваща обществени поръчки от времето на първият мандат на Димитров още от 2007 година, се отчита лично с комисионни в порядъка на 20% – 30% от стойността на обществената поръчка, която е спечелена.Основен изпълнител от 2008 година на обществените поръчки свързани с изграждането и поддържането на уличното осветление се явява фирма „Електрикал Груп“ ООД регистрирана в град Стара Загора, но установила се в град Несебър още през 2007 година, веднага след като Димитров става кмет за първи път.

Според нашите източници всички цени на фирма „Електрикал груп“ ООД са силно завишени от години, а обществените поръчки спечелени на територията на община Несебър са за милиони левове. Завишаването е  с цел личното обогатяване на Николай Димитров и още няколко човека, които и в момента са кандидати за местната власт.

Какво свързва Николай Димитров и „Електрикал груп“ ООД и защо тази фирма е незаменима в изпълняването на обществени поръчки свързани с подръжката и изграждането на улично осветление вече 16 години откакто той е на власт? Е въпрос, който не се задава публично за първи път, но за първи път ще ви покажем, количествено стойностни сметки на това колко струва изграждането на улично осветление в община Несебър и колко  се заплаща за същото таково улично осветление в община Карнобат, която искаме да уточним, че също е на територията на област Бургас. Уточнението го правим с цел последните безмислени обяснения от страна на Николай Димитров на срещи с избиратели в които е обяснявал, че в община Несебър постоянно се избирали едни и същи изпълнители, защото фирмите, които работят по обществени поръчки във всеки един сектор били не повече от шест – седем на територията на област Бургас.

Но нека се върнем към обществените поръчки за изграждане на улично осветление:

Община Карнобат:

Стойност на договора – 174 572.02 за изграждането на улично осветление с доставка на всичките материали и труд, на първата улица с общ брой нови стълбове 80 с височина H- 8 метра и демонтаж на 23 броя стълбове с височина Н-7 метра съществуващи – средната цена на стълб с 1784.11 лв. без ДДС. Може да разгледате внимателно и цените в КСС сметките.

За втората улица е предвидено изграждането на улично осветление с 8 броя стълбове средната цена на стълб е точно 2807.51 лв. без ДДС, но трябва да отбележим, че тук освен стълбове и LED лампи са заложени и за всеки стълб да има фотоволтаичен панел.

И тук може да разгледате внимателно Количествено стойностни сметки:

Предвид гореизложените факти, сме длъжни да отбележим, че цените на ел.материалите през 2021 и 2022 година бяха с около 10% по-високи от цените в момента, заради Ковид пандемията и забавянето на доставките на множество материали, заради локдауните, които бяха задължителни в целият свят.

Нека сега видим и какво се случва в община Несебър, която от 16 години се управлява еднолично от Николай Димитров. В която според източниците ни за изграждането на улично осветление цените варират от 4000лв до 8 000 лв без ДДС средно на стълб, но тези никъде не включват, нещо което трябва да отбележим – улично осветление с фотоволтаични панели, но пък за сметка на това LED лампите, които се поставят никога не струват по-малко от 350 лв без ДДС дори стигат цени като 785 лв. без ДДС за LED лампа от 100W какъвто е случая с изграждането на ново улично осветление в град Свети Влас.

Община Несебър – град Свети Влас

Обществена поръчка и договор

КСС по договор

Видно от Количествено стойностните сметки в град Свети Влас община Несебър ще изплати на изпълнителя невероятните за улично осветление 8313.87 лв без ДДС средно за стълб! Такава цена буди доста подозрения, какво се случва в община Несебър?

Кое налага тази висока цена в община Несебър, може и сами да се досетите, след като разгледате всички документи на какви цени се изгражда улично осветление дори с фотоволтаични панели в град Карнобат и на какви цени се изгражда в град Свети Влас.

Показахме всички тези количествени сметки и на експерти изграждащи улично осветление в редица общини в България, които отбелязаха, че в община Карнобат новото улично осветление се изгражда без да се заплаща аванс по договора, докато в община Несебър този аванс е 30% от стойността на договора.

Защо в община Несебър постоянно на едни и същи фирми се заплаща за всеки договор по обществена поръчка 30% аванс, вече може би се досещате и за кой е предназначен този аванс?

Силно се надяваме след всички наши разкрития, най – накрая да се намесят и компетентните за това държавни органи и институци. Защото докато в община Карнобат изграждат улично осветление на стойност 1784.11 лв без ДДС средно на стълб, в община Несебър определено някой е измислил поредната корупционна схема за лично обогатяване с тези 8313.87 лв без ДДС на стълб. Все пак това е повече от 6 пъти по-висока цена заплащана от сметката с обществени пари в община Несебър.

https://nesebarinfo.eu/