19.05.2024

Запазването на българския лев беше жизнено необходимо, въпросът беше неотложен, ако не бяхме направили нещо, всичко щеше да отиде по дяволите, решаваща роля на Възраждане да спре еврото и т.н. Всички помним патетичните слова на Костадинов и сие отпреди последните избори и как на практика предизборната им кампания мина под надслов „Не на еврото!“, а пунктовете за събиране на подписи на практика бяха предизборни на партията. Няма лошо.

Проблемът е, че откакто въпросът е в Конституционния съд, партията почти не мъцва по въпроса и явно си намери нови теми, които да яхне. Просто съм сигурна, че Тъпата Йовка става сутрин и още чорлава отваря фейсбук и гледа какво най-много коментират хората, след което и определя водещите теми за партията. Без майтап, така прави. Беше зеления сертификат и ваксините /оказа се, че една трета от възрожденските депутати са със сертификати/, беше войната в Украйна /а гласуваха промени в ЗОВС за пращане на български войски в чужбина/, беше битка за еврото /а дори не защитиха достойно българския лев в комисиите и пленарна зала, където беше необходим не популизъм, а професионализъм/, защита на Трети март като официален празник, след това минаха на защита на ПСА. Та, кое ще е следващото?

Темата за еврото е много важна и тяхното мълчание не ме устройва. Не трябва да забравяме угрозата да го приемат всеки един момент. КС явно няма да си дава зор, но това не означава, че обществото и политиците трябва да спят по темата. Левът трябва да бъде защитаван постоянно. Дори да се организират нови дискусии, да се правят публикации, да се разяснява. Не е минала опасността.

Проблемът на Възраждане е, че им липсва дългосрочна стратегия и теми. Мятат се от тема в тема на гребена на популизма. Вземат участие по всяка тема, която може да им донесе гласове, но повърхностно и без да изпипват нещата докрай. Няма стратегия и тактика. Див популизъм. Например и не става ясно как точно ще предоговарят условията за ЕС. Какво точно? Знаят ли поне колко страници е договорът и протоколите към него и в кои ресори ще преговарят? И как си го представят, при положение, че се знае, че такъв договор се променя със съгласието на ВСИЧКИ страни в ЕС?

Затова ги връщам отново на темата за еврото? Освен, че си измихте ръцете с Конституционния съд, какво друго правите по темата? Да чуем. Защото аз се подписах в подписката, която обявихте за ваша, на Възраждане. И искам да знам какво се случва!

Елена Гунчева-Гривова