19.04.2024

Краят на екологията или мъките на зелената икономика.
Германия вече получи зеления шамар с горчивият опит със закриването на ядрените централи. Когато няма нито вятър, нито слънце и са закрили ядрените си централи,а някои приятели ги отказаха от евтин газ, включват централите на въглища!

Полезните идиоти на зелената диктатура,зелените аятоласи,зелените кхмери,производителите на възобновяема енергия и изкуствени фалшификати на храната понасят загуба на инструментите си за налагането на новата зелена утопия.

Глобалната месианска ангажираност на борбата с кравите и прасетата загуби мача за фалшивото месо. Beyond Meat (BYND.O) , производител на растителни бургери, обяви през октомври, че съкращава 19% от работната си сила. Цената на граховия протеин в САЩ,ключова съставка в много заместители на месото,се повиши с 10% между април 2021 г. и ноември 2022 г., според Mintec Benchmark Prices. Прогнозите, събрани от Refinitiv, показват, че приходите на Beyond Meat ще се свият през 2023 г., а оперативният му паричен поток се очаква да бъде отрицателен.

Енергийната криза,създадена целенасочено от западните пионки,провокира инфлацията,намаляването на доходите и е на път да постави кръст на екологичните им усилия. Осъзнатото консуматорство ще бъде оставено на рафта,забеляза и Ройтерс.

Изследователят на пазара Kantar проучи нагласите към употребата на пластмаса сред почти 100 000 потребители на 24 пазара. Делът на купувачите, които са били „силно загрижени“ за отпадъците и са предприели съответните действия, е намалял с 4 процентни пункта на годишна база до едва 18%. Междувременно 44% от потребителите са били незаинтересовани и са предприели малко или никакво действие и бележат увеличение от 7 процентни пункта.

През последните месеци все повече купувачи са органичнили поскъпналите растителни заместители на месото. Постоянната инфлация и по-оскъдните доходи, съчетани с високите производствени разходи, ще направят годината трудна,за еко потребителите и компаниите, които ги обслужват.

Заместителите на месото на растителна основа произвеждат 30%-90% по-малко продуктите от животински произход твърдят еколозите, но един килограм от „екопродуктите“ струва на купувачите два пъти повече, според Good Food Institute. Това поставя фалшивото месо на боклука,когато купувачите погледнат в портфейлите си.

Numerator, пазарен изследовател, смята, че все по-малко от домакинствата в САЩ са купили алтернативното растително месо през годината.

Зелената икономика бе тръгнала по опасния път към превръщането на природата в стока и сега може да се вразуми,но не е много за вярване.
Трудна и непосилна става работата на еколозите и това частично ни връща към нормалността. Сами си го причиниха.
Световните лидери виждат постоянния растеж,като основния начин за постигане на своите печалби чрез устойчивото развитие или „бъдещето, което искаме“. Без друго алтернативните им политики, като закрилата на природата, налагането на регулации и преразпределението на богатствата,бяха само новите им средства за контрол и кражби.

Йордан Халачев