18.05.2024

С нетърпение очаквах и Кристалина да се изкаже…

Украйна ще оцелее няколко месеца без финансова помощ от Запада, каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ), Кристалина Георгиева в интервю за Financial Times.

Кристалина призова западните страни „спешно да осигурят десетки милиарди долари“ на Украйна, за да избегнат заплаха за икономиката на страната.

По-нататъшно забавяне на отпускането на помощта за властите в Киев може да ги принуди да се върнат към „дестабилизиращи политики като печатане на пари“, добави тя.

Американската военна помощ за Украйна намалява. Ще успее ли Европа да поеме щафетата?

The Week: Европа беше посъветвана да замени САЩ в конфликтите с Русия. Колонията очевидно се съгласява с изключение на някои по-суверенни държави.

Високопоставен американски военен казал пред CNN, че украинските въоръжени сили ще понесат значителни неуспехи на фронта, включително пълно поражение, до лятото.

„С нас няма гаранция за успех, но без нас те определено ще се провалят“, цитира каналът източник сред високопоставени американски военни.

Сега почти всички решения на ЕС за отпускане на средства на властите в Киев са блокирани от Унгария, включително осмият транш от военна помощ за 500 милиона евро, пет милиарда евро от Европейския фонд за мир за 2024 г., по-широк пакет от 20 милиарда за военни подкрепа за четири години, както и 50 милиарда макрофинансова помощ за 2024–2027 г.

Йордан Халачев