19.05.2024

Гледам и слушам – хората се интересуват каква ще бъде следващата стъпка на руското военно командване след тактическото отстъпване на Херсон. Кога ще бъде озаптено напушеното джудже Зеля, което додея и на камъните с невижданата си наглост. Кога ще свърши войната в Украйна и дали ще свърши. Ще имат ли превес в Сената републиканците в САЩ след поредните фалшифицирани от Дълбоката държава и нейните марионетки избори. Каква ще бъде утре цената на горивата и на съестните продукти от първа необходимост. Къде отидоха парите за магистрала Хемус и даренията за селата в Карловско. Ще ги има ли догодина страните, континентите – и светът в географската му цялост, каквато я познаваме – или няма да ги има?

А аз, хора, седя и се питам какво става с Наско. Тревожа се за тоя човек, бе, разберете ме! Профуча като ослепителен културен метеор през българския небосклон и изчезна в дълбините на космоса. Първото и единствено сведение в трудовата му книжка е, че е упражнявал професията „културен министър“. Оттук нататък назначенията му могат да градират само във възходяща степен. Най-малкото Байдън трябваше да го назначи за културен аташе на Щатите в Китай или Мъск да го изстреля за културен посланик на планетата Земя на Марс? Ще има да си пуши пушилката с брендовците на Червената планета и дори от Червена да я пребоядиса в Жълтосиня ( както се вапца Столична община ) – в знак на причастност с Украйна.

Но нищо подобно не се чу, ни видя. Такива сме ние, българите, забравяме знаковите си личности. Барем един Нобел да му бяхме изкрънкали, да си го поделят с Георги Господинов. Набутахме зорлем Наско в забравата.
А Киро и Асеня продължават да се пъчат в политиката и да обгръщат с омерта съдбата на Наско. Те сигурно знаят много работи, ама заговорнически си траят!

Дали клетникът не е отвлечен от Асен Василев и скрит в тъмния му килер? Дали не е склоняван към проституция срещу едната пица на ден?

Дано поне Васил Василев го назначи за подглавен пиар на Народния театър! Я колко напъдени партийни гларуси е гудил на хранилката – ще се намерят трохици и за нашето Насенце.

Ако и това не стане, трябва сериозно да тръгна по следите на Наско – и ще го диря, докато го намеря. Във Враца под дърво и камък търсят разпространители на листовки с промоциите на Билла. Заплатата стига за два кристала. И съм сигурна, че Наско Културата най-сетне ще намери себе си на тоя отговорен пост.

Той е създаден тъкмо за такъв занаят. Защо го мъчи толкоз месеци с министерско детско столче, лоша мамо Херо?

Милена Върбанова