03.05.2024

Към Васил Терзиев, кандидат за кмет на София от ПП/ДБ/СС.

В продължение на години ГЕРБ в „Столична община“ грубо погазваше закона, извършвайки ежегодно едно и също конкретно действие. Действие, което българският съд определи като престъпление.

Въпреки това, напук на закона, напук на съда и напук на демокрацията ГЕРБ в „Столична община“ продължаваше всяка година да извършва същото престъпление.

Става въпрос за забраняването и попречване провеждането на възпоменателно шествие за един български герой и държавник, убит от комунистически терористи – генерал Христо Луков.

Въпросът ми е директен – ако станете кмет ще продължите ли „наследството на ГЕРБ“, забранявайки „Луковмарш“? Ще потъпквате ли, като тях, върховенството на правото, решението на българския съд и принципите на демокрацията, попречвайки на провеждането на шествието?

В кампанията си до този момент шумно декларирате две неща – своето „строго осъждане“ на престъпленията на комунизма (за да се разграничите от своите предци), както и своята искрена отдаденост на каузата за върховенството на правото. Все още и двете са само на думи – нещо, което се казва в телевизионно студио, по време на кампания, и до там.

Така се случва, че тъкмо едно събитие Ви дава уникален шанс да докажете и двете си заявки. Едно събитие позволява да покажете, че сте искрен както в заклеймяването си на комунистическите престъпления, сред които терористичното убийство на ген. Луков, така и в обещанието си да поставяте правото и демокрацията над всичко.

Право, което българският съд е постановил с окончателно решение през 2021-ва, че е на страната на провеждането на „Луковмарш“.

Затова Ви призовавам – дайте открит и ясен отговор на въпроса „Ще забранявате ли, или възпрепятствате по какъвто и да било начин, провеждането на „Луковмарш“?“, както го правеха години наред напълно незаконно онези, които искате да сменяте? Ще докажете ли с един директен отговор, че сте различен от тях, и че заявките Ви са искрени, или ще бягате от отговори на трудни въпроси и трудни решения?

С уважение, Кристиян Шкварек – човек, който нито организира, нито някога е ходил на „Луковмарш“, а просто недоумява как е възможно институции открито да погазват решение на съда, сякаш са над него.