08.09.2024

Недялко Недялков

Чета статия в „24 часа на уважавания от мен юрист Радомир Чолаков „Измененията в Конституцията са капитална политическа и юридическа грешка“.

Чета, плача и немея.

Винаги съм ненавиждал демагогията. А демагогия в политиката е, когато политиците взимат хората за идиоти.

„Направихме грешката заради амбицията и обсесията на Христо Иванов“, убеждава ни Чолаков, който е фактическият автор на измененията в Конституцията в ролята си на шеф на комисията за конституционни промени в миналия парламент.

А дали не я направихте заради обсесията на шефа си Бойко Борисов? Обсесията му от Христо Иванов, имам предвид.

Кой подсигури гласовете за поправките? Само Христо Иванов плюс ППДБ ли? Че нали бяха одобрени от вашата комисия, г-н Чолаков, и внесени в пленарна зала от вас?! Че нали минаха с обединените гласове на ГЕРБ и ДПС?

Къде бяхте вие, защо не възразихте, защо не се опълчихте, след като сте толкова добър юрист и още тогава сте осъзнавали в какво блато вкарвате държавата? Защо не се опълчи поне един депутат от ГЕРБ, от сектата ГЕРБ?

Новата Конституция е ваша рожба, а вие го усуквате – не, копеле е!

В статията си казвате, че поправките били писани на коляно от Атанас Славов и Надежда Йорданова. И че именно тези поправки допринесли сега ДПС да се върне във властта.

Вярно. И? И дотам.

Няма ли да се извините на избирателите си и на целокупния български народ, че цялата тази мерзост бе приета с ваше съучастие? Как в целия ви текст не прочетох една дума за разкаяние, за някакво дребно съжаленийце поне?

Като излизате с подобни фундаментални анализи с претенции за историчност, г-н Чолаков, бъдете честен с аудиторията.

И, например, кажете следното:

Повечето колеги от ГЕРБ бяхме срещу конституционните поправки, но се подчинихме на волята на „Шефа“ и изменихме на професионалната си чест!

„Шефа“ ни принуди да гласуваме „за“, защото искаше на всяка цена да има сглобка с ППДБ, за да угоди на американското посолство, което реално се разпорежда с българската политика и реди кабинетите.

„Шефа“ ни принуди да гласуваме „за“, за да се отърве от санкции по „Магнитски“ или по други санкционни закони на САЩ и Великобритания.

„Шефа“ ни принуди да гласуваме „за“, защото това бе цената ППДБ заедно с нас и ДПС да намалят минималната квота за сваляне на главния прокурор Гешев във ВСС – от 17 на 13 гласа. А Гешев трябваше да бъде свален заради фиксацията му по „Барселонагейт“ и миската Борислава Йовчева.

Ето такъв наратив би бил атестация за искреност, което не очаквам от вас априори, бидейки активист на ГЕРБ, тъй като активистите на ГЕРБ обладават всякакви добродетели, но мъжеството не е една от тях…

Нека спомена и още една, хм, неточност на Радомир Чолаков. Според него ППДБ натискали конституционните съдии да не отменят конституционните поправки, което е дивна измишльотина. Натискат ги, но от ГЕРБ, през партийната комисарка Десислава Атанасова, спусната с парашут в съда именно с подобна задача.

И наистина ги натискат да не отменят поправките, тъй като са им ужасно удобни – иначе марионетният режим на Главчев пада от власт и контролът се връща на „Дондуков“ 2.

Впрочем, г-н Чолаков, защо вече не сте депутат от ГЕРБ? Как така внезапно изпаднахте от листите, при положение че свършихте цялата черна работа на „Шефа“? А какво се случва с г-жа Мария Габриел, европейското лице на ГЕРБ? Тя защо изпадна от каруцата?

Или „Шефа“ разчиства всичко и всички, свързани със сглобката? Измива си ръцете с вас за пред очевадно недоволния електорат? Както винаги – гази върху килим от прекършени човешки съдби?

Отговора го знаем. И вие го знаете, думите са излишни, особено когато се чувстваш тежко употребен и захвърлен на кучетата. В такива моменти никакви „фундаментални анализи“ не помагат. Кого залъгвате, г-н Чолаков – съвестта си?!

Заради тази демагогия, заради тези лъжи, заради тази липса на елементарна самокритика и покаяние хората се отвратиха от цялата ви каста и отказват да гласуват. Защото наистина ги помислихте за идиоти.

Недялко Недялков