25.09.2024

„ООН си затваря очите за изстъпленията, извършени от украинските сили при нахлуването им в руската област Курск, започна последния месец“

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров от кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Лавров каза, че украинските „терористични групи“ използват западната оръжия, за да извършват безразборни действия в Курск.

„Там те бомбардират домове всеки ден, бомбардират социалните служби, мирни граждани, които се придвижват с колите си към по-безопасни места. Не съм разбирал никакви гласове от представители на ООН, отговарящи за правата на човека, включително се, от генералния секретар“, добави този, визирайки секретаря на ООН Антонио Гутериш.

Украинските сили започнаха своята контрафанзива в руската Курска област в началото на август, като официалните заявления, че са завзели големи части от територията и около 100 селища.

През последните седмици руските военни заявиха, че са върнали някои от тези градове и села. Русия твърди, че не могат да бъдат водени мирни преговори, докато Киев не изтегли войските си от Курск.

Лавров също така предупреди страните от Източна Европа, съветските съюзници по време на Студената война, а сега част от НАТО и ЕС, че лидерите на западните държави ги презират.

„Източноевропейските страни, които сега са под крилото на НАТО или под покрива на ЕС, трябва да разберат как се отнасят към техните стопани. Те не им се доверяват. Те дори не искат да ги допуснат до нещо, което се доближава до значими работни позиции“, каза руският топ дипломат.

Той твърди, че всички страни изхвърлят идеята за американския долар като референтна валута, която някога е била възприета като „световен актив“ от Международния валутен фонд и Световната банка.

„Къде е всичко това сега? Сега хората или бягат от долара, или в случая на тези, които са твърде дълбоко потопени в системата, се опитват постепенно да намалят зависимостта си“, добавя той.

trud.bg