28.09.2024

Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод

Емблематичната рок група „Епизод“ излязоха със становище защо отказват участието си в събора, организиран от лидерите на „Величие“ в „Исторически парк“ до село Неофит Рилски.

„На 22 юни 2024 г. ние от „Епизод“ бяхме поканени да изнесем концерт в Исторически парк до село Неофит Рилски край Варна. Преди няколко дни станаха известни думите на Николай Марков, с които той поругава Васил Левски и другите български национални герои. Същият човек е свързан с Историческия парк. Ние от „Епизод“ не можем присъстваме на този концерт. Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век. Решението ни не е политическо. Страна в политиката ние никога не сме вземали. То е чисто човешко.“, написаха музикантите, които са популярни със своите националистични възрожденски песни с текстове по българските класици Христо Ботев и Иван Вазов.

Причината за отказа на групата е интервюто на лидера на „Величие“ Николай Марков. В него той казва: „Васил Левски става национален герой, защото е трябвало да имаме национален герой, да се произведат. Левски се е опитал да направи нещо и ние сега го веем като байрак във всеки кабинет. Преди това изобщо не са го празнували. Кой българин е имал национално самосъзнание преди 145 години да управлява държава. Бащите на нашите възрожденци са били въшльовци“,

flagman.bg