27.04.2024

Диагнозата наистина е тежка, лечението е само едно: признаване на греховете, разследване на управлението и заставане пред съда. Поне така е по света. У нас при произнасяне на поредните спекулации и манипулации бившият премиер и все още лидер на ГЕРБ бе аплодиран от партийни съратници.
Гледах изявата на Борисов в Бургас. Невероятен патос, спиране след всяко изречение в очакване на бурни ръкопляскания. По даден знак или спонтанно те гръмваха и го превръщаха в балкански партиен цезар.

Всичко, с което пламенно се похвали, а съпартийците му подскачаха от радост като корейски деца на рождения ден на Вожда, бе силно преувеличено и в по-голямата си част абсолютно невярно. Застаналите зад гърба му кадри като една „жива“ Берлинска стена препречваха пътя на всеки евентуален опит да бъде разобличен. При тях важи единствено омертата: Пазим Борисов, пазим придобитото. „Придобитото“ в много от случаите е синоним на „откраднатото“…

 

Бойко Борисов се присмя ехидно колко жалък бил Кирил Петков при откриването на газовата връзка с Гърция. Газ още нямало в тръбите, а самото строителство – по-голямата част – било дело на Бойковия управленски талант. Невероятно! Това го казва човекът, който протакаше въпросния проект години наред, за да се случи Руски/Турски поток през България. Нещо, заради което Борисов се кланяше на Путин като разсилен, а когато с руския президент и турския му колега Ердоган въртяха заедно „геврека“, се държеше неадекватно и унизително за българската нация. Сръбският президент Вучич в срамната ситуация изглеждаше горд и независим. Но не и Борисов.

Но ГЕРБ-активистите го дариха с нови ръкопляскания и възторжени възгласи.

Борисов заяви също, че той и партията му няма да се възползват от възможността да състави правителство с втория мандат, който тези дни ще им връчи президентът Радев. Защото партията си имала „евроатлантически принципи“. Истината е, че Борисов адски много иска властта, защото без нея светът му е тесен, а чекмеджето празно, но нали вече споменах патологичното лицемерие и лъжене… За това става дума. Защото и да иска да състави кабинет – няма с кого. Всички го избягват, както турист черна мамба…

Обяви, че настоящото правителството оставя такава ситуация в държавата, че дори той с неговия опит не се наемал да я оправя и обяви, че няма защо да си „хаби името“. Да хаби кое? Той наистина ли не знае името му на какво е символ? Колкото до държавата, той вече няколко пъти я оправи. Така я оправи, че тя затъна на дъното по всички показатели, свързани със стандарта на живот и я направи първа по корупция, заболеваемост, смъртност, лоши пътища, неграмотност и пр. Жестоко оправяне, няма що. Но шайката бърза да пляска с ръце и да разтяга хищни усмивки.

В клиничната картина намира място и тежка форма на наглост. „Ние в такава политическа ситуация няма защо да си хабим името“. А в каква бихте го хабили, г-н Борисов? В подходяща за поредно ограбване и източване на еврофондове? Аплодирайте, защо утихнахте? Може би ви дойде дори на вас прекалено, като чухте Вожда да крещи, че АДФИ не открила нито едно нарушение при строителството на АМ „Хемус“. На това дори не можете да изиграете скеч на радостта, защото сте наясно с потъналите милиони. Дори не към вас, а към негови ортаци и оттам – чекмеджето.

Борисов не спря да напада отиващия си кабинет „Петков“, като накрая обобщи, че дори „една къщичка за птици“ не са направили. „Все нещо пречи. Знаете ли кое пречи? Пречат законите, институциите, тесни са за размаха на днешната власт, но най-много пречат хората. Ако ги нямаше, правителството в оставка щеше да се справя абсолютно невероятно“. Тук очевидни стават симптомите на разстройство на импулсния контрол и разрушително поведение и дисоциални разстройства като опозиционно предизвикателство и разстройство на личността.

Борисов издебна момента и хвърли истинска емоционална бомба, като се върна към задържането му от органи на МВР. Спомена Бог и с вдигната ръка успокои развълнувалата се зала – каквато трябваше да е по сценарий…

Накрая обвини в омраза и реваншизъм сегашните управляващи.

Такааа… За да се обобщи общата болестна картина ще са нужни медици поне от няколко специалности. Ще опитам да го направя простичко и достъпно дори за някои министри и депутати на Борисов.

Вождът ви е болен. Болни сте и вие, защото поддържате и дори влошавате състоянието му с абсурдните си ръкопляскания и фалшиви дитирамби. Очевидно е, че липсата на пълноводна река към чекмеджето, ритането на топка в работно време, играта на карти с авери, тенис, хранене на кучетата, задоволяването на човешките му потребности, рекета и разправата с опонентите оказва фатално влияние на здравословното му състояние. Не може да контролира емоциите си, не може да следва мисълта си, губи ориентация, логиката въобще я няма… Засега го крепят задъханата преданост на партийния кръг до него, както и главният лекар, пардон – прокурор Иван Гешев.

Лошата новина за Борисов е, че пораженията от властта и корупцията са неличими с традиционни методи. Говори се обаче, че американците са открили специално за него оригинална процедура и лек – нещо като третиране с американска червена боровинка, – която включва изолация, разходки в определен час и… адвокат. Курсът на лечение щял да започне съвсем скоро. Помагала също за отпушване на пикочните канали и на рани от стрели. Наистина така пише, все едно само за Винету става дума.

Витали Роник

https://frognews.bg/