25.04.2024

Петков не искал служебен кабинет да плаща на строителите

Процедурите са спрени от КЗК

Това е детско и инфантилно поведение, каза вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов

Шефката на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова по лично настояване на Кирил Петков спряла ремонта на пътищата. Според решение на парламента от 20 април, възлагане за ремонт и поддръжка на пътища по действащите досега договори с пътно строителни фирми може да се прави до 30 септември.

Моето предложение беше възлагане по старите договори да се прави до провеждане на обществени поръчки и избор на нови изпълнители, каза вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов. Но Лена Бориславова по лично настояване на Кирил Петков промени текста, с обяснението да не може “онзи от отсрещната сграда да плаща на пътните фирми” (президента Румен Радев – бел. ред.), обясни Гроздан Караджов. Това е детско, инфантилно поведение на министър-председателя, с което заложиха криза в пътния сектор, допълни той.

Досега нови фирми изпълнители не са избрани и след 30 септември няма да има законна форма за възлагане на ремонти, ако решението на парламента не бъде променено. Няма как да се възложат ремонти без договори и, ако някой го направи ще бъде за прокурор, коментира Гроздан Караджов. И това няма да е единствената катастрофа, която Кирил Петков ще остави, допълни той, визирайки и проблемите в енергетиката. Кирил Петков заложи мина, вероятно е очаквал, че ще се стигне до служебен кабинет, каза Караджов.

До края на март Агенция “Пътна инфраструктура” не е можела да обяви обществени поръчки за текущ ремонт, защото не е имало гласуван бюджет за тези дейности, обясни Караджов. След приемането на бюджета за 2022 г. обществените поръчки са пуснати, но са обжалвани от фирмите и са прекратени от Комисията за защита на конференцията. Мотивите на КЗК са, че поръчките са били твърде рестриктивни към фирмите. Липсвал е срок за освобождаване на гаранциите на фирмите изпълнители. Било е въведено още едно, трето ниво за преценка дали работата по договорите е изпълнена, което от КЗК са преценили, че е твърде много.

Според Гроздан Караджов единственият начин за решаване на проблема е парламентът да отмени решението си от 20 април.

Такива неможещи като ПП не съм виждал, каза Гроздан Караджов

Шосетата без поддръжка 6-7 месеца

Пътищари протестираха в цялата страна

Пътищари от цялата страна излязоха на протест заради проблемите в бранша.

През следващите 6-7 месеца няма да има кой да поддържа пътищата, призна зам.-министърът на финансите Андрей Цеков. Това поставя под риск общественото здраве и е повод да се търси политическа, административна и наказателна отговорност, заяви той. Но пропусна да каже, че отговорност за действията на изпълнителната власт носи премиерът Кирил Петков.

Такива неможещи като „Продължаваме промяната“ не съм виждал, заяви вицепремиерът Гроздан Караджов. Бутафория на Кирил Петков се вижда от изказванията му за една тръба за 6 млн. лв., такава тръба не е правена и за нея не е платена и една стотинка, допълни той.

Заради проблемите в строителния бранш хиляди хора в цялата страна започнаха протести. Те ще продължат поне три дни на 20 места в страната.

Експерти от МРРБ подготвят нов списък с общини, чиито проекти да бъдат реализирани, защото подготвеният преди това списък от Министерството на финансите е бил субективен, без спазване на никакви критерии, каза още Гроздан Караджов.

Премиерът искал да контролира парите

Има организирана група за рекет

Кирил Петков по-добре да внимава в лицата, които назначава, зад тях се крият организирани групи за рекет и комисионни, заяви Гроздан Караджов. Според него Кирил Петков е искал да контролира парите за строителните фирми и затова е издал заповед, според която всяко плащане на АПИ за над 900 хил. лв. трябва да минава през Министерски съвет. Тази заповед е незаконна, защото отговорност за плащанията носят регионалният министър и АПИ, но я спазвам, за да има прозрачност, каза Гроздан Караджов.

Междуведомствената работна група, която преглеждаше договорите за текущ ремонт на пътища е направена, за да може да се решава колко и на кого да бъде платено, смята Гроздан Караджов. Аз посочих за членове на тази комисия зам.-министър и юрист, държавен служител, а повечето членове са външни експерти от строителните лобита, обясни той. “Интересите на хората около Кирил Петков да контролират парите за пътните фирми имат ясни носители”, каза Гроздан Караджов.

Андрей Цеков рекетирал

Компрометирани говорят срещу протестите

Стайков работел за Красьо Черния

Настимир Ананиев, Андрей Цеков и Ивайло Стайков се опитаха да прехвърлят отговорността за това, че пътищата ще останат без поддръжка.

Премиерът в оставка Кирил Петков извади на извънреден брифинг в Министерски съвет едни от най-компрометираните фигури, които да обвинят АПИ за това, че след 30 септември няма да има кой да ремонтира пътищата.

Не е ясно кой ще поддържа пътищата в следващите 6 до 7 месеца, тъй като това е нужното време, в което да се проведат обществени поръчки, стана ясно от думите на зам.-министрите на финансите и на регионалното развитие Андрей Цеков и Ивайло Стайков, и Настимир Ананиев – председател на регионалната комисия към парламента.

Ивайло Стайков като зам.-министър на МРРБ е назначен от Кирил Петков, пише big5.bg. От биографията му обаче се крие, че е бивш служител на Красьо Черния – известен рекетьор с лоби в съдебната власт. Стайков има лобистки интереси да напада определи фирми от бранша.

Зам.-министърът на финансите Андрей Цеков пък е изгонен от строителния бизнес, на който сега си отмъщава. И двамата лобират за нови комисии, чиято единствена цел е да рекетират бизнеса и да плащат само на приближени фирми.

Зам.-министърът Андрей Цеков се е вживял в ролята на рекетьор, заяви пред Alarma.bg бизнесмен от строителния бранш, помолил за анонимност. Предприемачът разкри, че Андрей Цеков изнудвал фирми да връщат „ресто” от спечелените обществени поръчки.

https://trud.bg/