28.03.2024

Мери Елизабет Тръс (на английскиMary Elisabeth Truss) е британски политик, министър на външната търговия от 2019 до 2021 г., министър на външните работи от 2021 до 2022. От 5 септември 2022 е лидер на консервативната партия.

Новият премиер на Великобритания е Лиз Тръс. Тя бе избрана да замени Борис Джонсън като лидер на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство, с което се беляза край на една горчива предизборна кампания. Тръс надигра шестимата си съперници в серия от балотажи и победи бившия шеф на Министерството на финансите Риши Сунак в гласуване сред 172 000 членове на Консервативната партия, които представляват по-малко от 1% от населението на страната. Какво обеща Тръс?
Откакто влезе в парламента през 2010 г., Тръс бързо се изкачи по политическата стълбица и заемаше редица длъжности в кабинета при предишните лидери Дейвид Камерън, Тереза ​​Мей и Борис Джонсън, включително настоящата й роля на външен министър.

Какво следва?

Като част от церемониалните си задължения кралицата ще назначи следващия министър-председател в Балморал, нейното шотландско имение във вторник. Сунак каза пред Би Би Си, че ще продължи да бъде депутат, ако бъде победен от Тръс и ще подкрепи новото консервативно правителство в „каквото и качество“. Той не изключи в бъдеще отново да се кандидатира за лидер на Консервативната партия.

Победата на Тръс бележи края на едно тежко и ожесточено лято, когато политиците от Торите се опитваха да заменят Джонсън. Бившият вече премиер подаде оставката си като лидер на Консервативната партия в началото на юли след множество скандали, провокирали широк обществен отзвук и довели до масови оставки.

Сунак, заедно със здравния министър Саджид Джавид, дадоха тласък на вълната от оставки и поставиха под въпрос почтеността и поведението на Джонсън.

Въпреки силния политически и обществен натиск да напусне – както и председателството на правителство, осакатено от загубата на толкова много хора – Джонсън остана на поста и по-късно каза, че ще остане като министър-председател повече от месец, докато бъде избран неговият приемник. Той беше критикуван за многократни отпуски и бездействие във връзка с ескалиращата криза с разходите за живот в Обединеното кралство, докато Консервативната партия избира нов лидер.

Какво обеща Тръс?

„Аз водих кампанията като консерватор и ще управлявам като консерватор“, каза Тръс при обявяването на резултатите. Но как точно ще изглежда това?

Над 40 часа предизборни реклами, безброй интервюта и статии бяха написани за Тръс в хода на политическата кампания. Новият британски премиер даде около 149 обещания.

Икономика

По време на предизборната си кампания Тръс се зарече да направи радикални икономически промени, ако бъде избрана. Сред тях – намаляване на данъци и премахване на налозите върху енергията. Тръс изключи използването на „подаяния“ за справяне с кризата, която засяга домакинствата в страната.

Тръс обещава „спешен бюджет“, който да очертае твърд курс за растеж на британската икономика, за да се подпомогне финансирането на обществените услуги и здравеопазването. Лиз ще обърне увеличението от 1,25 процента на националното осигуряване, което беше въведено от лидерския съперник Риши Сунак през април, за да помогне за плащането на здравни и социални грижи.

Без увеличение на корпоративния данък – Тръс смята, че е „Жизнено важно да бъдат привлечени инвестиции“ във Великобритания. Освен това новият премиер обещава, че няма да въвежда нови данъци.

„Наистина трябва да премахнем таксата за зелена енергия и да намерим по-добър начин за постигане на целите ни за въглеродни емисии, защото натоварваме потребителите и бизнеса“, заяви още в хода на кампанията си Тръс.

Новият британски премиер се обяви против предложенията за таван за цените на енергията. Според нея това е временно решение, което струва пари, но не адресира проблема. Дистанцира се и от съкращенията на разходите.

Тръс обеща 10-годишен план за реформа на обществените услуги, промяна на темпа на икономическия растеж на Великобритания. Целта – ръст средно с 2.5%.

Тръс обеща да отмени всички произтичащи от ЕС разпоредби до края на следващата година.

Външна политика

Тръс обеща допълнителен фокус върху справянето с агресията от страна на Русия и Китай. Лондон ще продължи да изпраща оръжия на Украйна и да налага санкции на Москва. Тръс обаче ще продължава политиката срещу директното въвличане на Обединеното кралство във войната.

Един от приоритетите ще бъде сключване на споразумение за свободна търговия с Израел. Лондон ще следи изкъсо Франция.\

Тръс е против настроенията за отделянето на Шотландия и се противопоставя на втори референдум за независимост.

https://frognews.bg/

81 326 консерватори дадоха гласа си за Лиз Тръс, а – 60 399 за Сунак. Тръс беше основен фаворит за премиерския пост и за лидер на торите. Почти през цялото време тя водеше в надпреварата за „Даунинг стрийт“. Победителката във вота ще бъде обявена официално за министър-председател във вторник (6 септември), когато ще се срещне с кралица Елизабет II в Балморал, Шотландия.