20.05.2024

Здравейте, господин Динков! Радвам се, че можем да продължим дискусията с Вас, последният път акцентите бяха за нещата вътре в нас, но е редно да не пропускаме и тези около нас! Вие като изключително ерудиран, информиран и осъзнат човек, бихте ли споделил какъв е Вашият прочит на ситуацията в страната ни, как изглежда голямата картина, как се виждат нещата от птичи поглед?

.

– Имал съм привилегията, макар и вероятно незаслужено, да познавам едни от най-големите историци и общественици, поне от последните 40 години. Те също си задаваха подобни въпроси, но не намираха ясни отговори. За мен е още по-трудно, разбира се. Познавах и Димо Казасов, организатор на всички преврати в България през 20-ти век. Той също нямаше ясен отговор, а вероятно и не е искал да ми каже, тъй като бях все още гимназист. Може би, примерно преди един век, в държавата е имало ентусиазъм за някаква градивност, но днес е очевидна пълна разруха и безизходица, въпреки надеждата на добрите и почтени хора. Според мен, това е следствие на тоталната липса на справедливост в обществото. Тоест, ситуацията е почти безизходна, особено и след като страната загуби над 30% от населението си, при това хора в активна и творческа възраст. Около нас съществува отвратителна несправедливост, липса на солидарност, масова престъпност и никакви обединителни идеи, свързани с бъдещето. Съществува също и един социален формат, който определено е съставен от талантливи, добронамерени и почтени хора, но които малко или много са изолирани от важните обществени решения, поставени са в неблагоприятни икономически условия и този формат няма възможност да определя основните аспекти на еволюцията на социума и държавата. Нямам предвид нивото на икономическо състояние на България, още по-малко нивото на доходи на хората, а липсата на ясна перспектива пред държавността. Няма държавническа визия. Политиката не е държавничество, тя е тактика за къси времеви периоди.

Кои според Вас са корените на Злото и дали настоящите политически партии имат потенциала, за да изведат България от дълбоката криза, в която се намира от години?
.
– Корените на злото са посяти отдавна, тъй като самата държавност е стъпила върху погрешни основи, които неизбежно се разрушават във времето и рефлектират днес. Идеята за българска национална държава е изначално погрешна, също и еднокамарното Народно събрание на третата българска държавност. Национална държава не се създава, когато се изолират и прогонват милиони хора, нито пък еднокамарното събрание може да приема градивни решение, когато няма коректив от Сенат, или горна камара. Подобни еднокамарни събрания може да същестуват в една стара държава с укрепнали обществено-политически традиции, но дори и във Великобритания, Франция, САЩ и други класически демокрации не са си позволили нещо подобно. България копира белгийската конституция, но „изважда“ от нея именно горната камара. Някога никой не чу призивите на Марко Балабанов и Димитър Греков, ето защо и страната претърпя няколко национални катастрофи след прибързани и необмислени решения.
.
Кои са най – важните стъпки, които трябва да се направят и решения, които да се вземат?
– Важните стъпки и решения вече са взети, България е страна член на ЕС и НАТО. Проблемът е в съдебната система, манталитетът на гражданите и ужасяващата социална несправедливост, която е следствие на един чудовищно престъпен „преход“ от един несправедлив тоталитаризъм към несправедливи плурализъм и демокрация. Без справедливост е невъзможно да функционира гражданското общество, невъзможно е да съществува единство и солидарност.
.
Наскоро беше поискана забраната на политическа партия, която изглежда като олицетворение на всичко, от което страната ни страда, агресия, манипулации чрез всяване на страх, как прогнозирате, че ще завърши всичко това? Ще има ли достатъчно сили обществения организъм, за да се пребори с този вирус?
– България от години е във време на поредна национална катастрофа, която е причинена и от агресивното влияние на руските интереси, ето защо, руската политика ще експериментира още известно време, докато не бъдат прекъснати икономическите й лостове за влияние върху страната. Когато се подредят правилно и в обществен интерес икономическите, културните и юридическите енергии, тогава и обществото ще си отдъхне от псевдопатриотизъм и манипулативен проруски „национализъм“. Днес наблюдаваме последни опити на Русия за контрол над България и респективно над Балканите, но тъй като са последни, те са и съответно най-агресивни.
.
Как стои към момента България на световната политическа карта, кои са нашите приятели?
.
– Всички са наши приятели, с изключение на Русия. Вероятно и на Северна Корея, но там едва ли се занимават с нас.
.
 Няколко думи и за световната политическа конфигурация и разпределението на силите през Вашия поглед?
.
– Нищо твърде особено не се е променило през последните 100 години. Хибридните войни и манипулативна пропаганда са повлияли на обеществените нагласи, особено и в условията на тежка икономическа криза и поредна национална катастрофа на България. САЩ и Великобритания продължават да са доминиращите сили и това няма вариант да се промени в обозримо бъдеще, това са държавите, които разгромиха тоталитарните системи през 20-ти век. Възможно е децентриране на геополитическия център, особено и ако се разшири Съвета за сигурност на ООН с още няколко силни държави, които да станат постоянни членки, например Бразилия, Индия, Турция, Индонезия…Но това не се очертава в близко бъдеще. Китай е велика икономика, но по същество напълно зависима от САЩ. ЕС се развива много добре. В регионален план имаме един изключително силен съсед и приятел – Турция. Именно поради този факт, България няма основания да се тревожи, защото този силен съсед е гарант за мира на Балканите. Гаранти за мира са и членството ни в НАТО и ЕС. Всичко друго е руска хибридна война и манипулативна пропаганда.
.
Какво можем да очакваме като развитие с конфликта в Украйна?
– Преди години, един от моите учители – проф. Франсоа-Жорж Драйфус ми каза, че рано или късно Русия ще поиска да присъедини Украйна към себе си. Русия няма история, тя без Украйна няма минало, по-старо от края на 17-ти и началото на 18-ти век. Живял съм повече от една година в Киев, това беше времето на Майдана и малко след него. Познавам украинците и не се съмнявам, че никога няма да се предадат. Посещавал съм Украйна четири пъти. Там хората не са националисти, в Киев половината граждани са от смесен украино-руски произход, свободно се говори и руски език, няма никакво напрежение между хората. Но те искат своя независима държава, те са народ, който се е самоопределил исторически и културно. Такъв голям и смел народ няма как да бъде подчинен и поставен на колене. Ако иска да не загуби войната, Русия трябва спешно да търси път за примирие и мир. Така няма да има победители и победени. Разбира се, всички окупирани украински земи трябва да се върнат на Украйна, включително Крим.
.
Интервю на Златина Кралева, адвокат от Бургаската адвокатска колегия, общественик, радетел за силно развито гражданско общество