18.05.2024

Лицето Байдън е положило подпис за доставка на забранените касетъчни боеприпаси на Украйна. Според американския съветник по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан боеприпасите са критични за Украйна, за да поддържа темпа на военните си операции срещу Русия.

Тоест, както става ясно предприети са отчайващи ходове, които граничат с лудостта, за бъде спасявана така нареченото настъпление на ВСУ, независимо от това, че касетъчните боеприпаси ще увеличат драстично жертвите сред цивилното население.

Касетъчните боеприпаси представляват ракети или бомби, които се взривяват във въздуха над мишената си, разпръсквайки голям брой по-малки взривни устройства.

Част от тези експлозиви обаче обикновено не успяват да се взривят и остават по земята като опасни неизбухнали снаряди, които трябва да бъдат обезвредени, а това е заплаха за мирното население. Затова десетки страни по света са ги забранили.

Естествено, че едва ли ще чуете евроатлантаците да изразяват осъдителни деклараци срещу използването на тези забранени боеприпаси.

Димитър Байрактаров