19.04.2024

От два месеца и повече аз не поддържам страниците си и ме мързи да пиша в профила си. Причината – отпуска сме всички – заради слабия сезон на електронните медии по това време на годината.

Въпреки това, по БНР обявиха публично и научно, че аз съм в списъка на лошите пропагандатори.
В компанията на Костадинов, националните тв и дори Иво Инджев /заради ключовите думи/.
Искам да знаете, че аз съм попаднал в това изследване като най-глупавия пропагандатор – заради тоталната липса на финансиране.
Аз по-глупави хора от руснаците не познавам – тука бера ядове и ме качват на кладата с научни средства, а те продължават да не се обаждат.

Но има и нещо друго, заради което съм в проскрипциите на ловците на вещици – вие сте виновни, всички хора на този профил.
Защото “научното” изследване с което се посочват на тълпата имената на вещиците установява, че през това време броят на последователите тук се е увеличил. Което явно е опасно.

Самото твърдение не е много вярно. Тайната е, че последователи и реакции се увеличават най-много, ако пуснеш нещо жълто. За цвят, понякога.
Но аз не съм в списъка на вещиците, заради голям брой жълти новини. А заради ТАСС.
Именно това се нарича цензура. Просто хората искаха да чуят и друга гледна точка. Няколкото новини от Риа Новости, ТАСС и други руски източници по време на войната ме вкарват в това проучване.

Да пускаш новини е като да слушаш радио – въртиш и търсиш различни станции. Когато някои станции на радиоскалата за забранени – това е фашизъм.

Ако не мога да пускам новини от ТАСС – кажете ми. Аз искам да живея на запад и да спазвам законите. Не знаех, че ТАСС е забранена, а Дойче Веле е задължителна. И ако е забранена – забранете тая агенция ТАСС за всички и го направете официално. Сложете на компютрите ни чипове, както едно време на радиото имаше ограничители – за да не влизаме по погрешка в медии, които сте забранили.

Забелязал съм, че дори и талибаните имат информационни агенции. Пускал съм и техни новини, сигурно. Но не бях в списъка. Интервюирал съм убийци – но не бях в списъка. Цитирал съм военни сводки на всякакви войни – но не бях в списъка.
Един ден трябва да попитаме – защо ви е този списък, наречен научно изследване? С каква научна цел? И кой ви го поръча? И понеже внушението е за пари, кой ви плати това изследване? Защото то е платено, а хората в този профил не са. Повтарям – не са.
Надявам се да ми се извините за това “изследване”, надявам се да не е след 50 години, като на онази индианка, която преди 50 години я освиркаха на Оскарите. Заради опита да каже публично, че правата и свободите са за всички.
Знам как завършва това – първо си в списъка, после на кладата.

И това защо? Защото, каквато и да е една война, по-лоша от нея е тоталната цензура. Борба с хората, които въртят копчето на радиото.

Смятам, че хората, които въртяха копчето на радиото на къси вълни по време на социализма бяха свободни хора. Смятам, че да се търси и предлага всяка информация по време на война също е свобода. Със своите рискове и грешки, прави сте. Понякога грешим, не толкова, защото информацията по време на война е обтекаемо нещо, а и заради новите дефиниции за грешка.

Но именно това беше мечтаната свобода и това беше идеята за Европа.
Искате да счупите и тая идея? Счупете я.

Правите го с лов на вещици с научни средства.

Как смятате да продължите?

Мартин Карбовски

facebook