08.07.2024

Помните ли „Градът на слънцето“ в Сибир и неговият създател Висарион? Той се представяше за новия Христос, привличаше хора от цяла Русия с обещания за живот в рая. Дори около 500 българи се вързаха на захаросаните му проповеди, продадоха си жилищата, напуснаха работа и заминаха в дън горите на Сибир. Някои дори замъкнаха и децата си. Висарион се оказа рожба на КГБ, измамник, който не успя да стане политик, защото руските власти го арестуваха. Сега е в затвора за изнасилвания, присвоявания, измами и пр.

А помните ли историята за трагедията от ноември 1978 г., когато над 900 души, от които около 200 деца, са открити мъртви в изкуствено създаденото селище Джоунстаун, в джунглите на Гвиана? Мястото е наричано „Народният храм“, защото там проповедникът Джим Джоунс, наричан Чичо Джим, е събирал свои последователи. Те вярвали, че любимият водач ще създаде нов тип социална държава, в която всички хора, ще живеят щастливо. В злощастната 1978-а 913 души поглъщат питие, подправено с цианид в картонени чаши. След 5 минути всички били мъртви. Преди да се самоубие Чичо Джим написва, че това е „революционен акт“. Революционен…

През 2024 г. в България все още се намират хора, които вярват на самозвани водачи, проповедници, бизнесмени, патриоти, политици, омайници и пр.

Каква е разликата между „Исторически парк“ на Михайлов в община Ветрино край Варна, „Градът на слънцето“ на Висарион и „Народният храм“ на чичо Джим, освен, че творението на Михайлов е насред уж цивилизована държава, до морската ни столица?

Какво трябва да се случи в „Исторически парк“ в с. Неофит Рилски, за да осъзнаят онези сто хиляди българи, че нещо не е както трябва?

Алексей Навални казваше: „Безумието няма да спре, ако продължаваме да мълчим“.

Ако Навални не е достатъчно авторитетен за последователите на Михайлов и „Величие“, ще цитирам Бенджамин Франклин: „Първата степен на безумието е да се считате за много умен. Втората – да твърдите това публично. Третата – да отказвате всякакви съвети“.

Ако и Франклин не ви е на сърце, защото е представител на „колективния Запад“ и „пропадаща Америка“, ви предлагам Лев Толстой, който пише: „Най-голямото безумие е престъпната война, особено в последно време. Освен безумие и престъпление, нищо друго не виждам в нея“. Написал го е на 15 април 1904 г.

Ако все още някой от адресатите на това писание не схваща за какво иде реч, ще поясня като за българи: Лудостта на един човек е болест, а лудостта на много хора в България често е мода или инат. Аргументът им: Щото така.

Само че това вреди на нацията и държавата. Преодолява се с времето, но вреди.

Емил Азар

https://frognews.bg/