28.03.2024

Горкият Мадарски конник. Тежка е съдбата на историческия паметник. От една страна, с него първи се изгавриха възрожденците, като не го разпознаха и се възмутиха, че на проекта за българско евро щяло да има конник, който промушва с копие българския лъв/лев. Едва посъвзели се от шока, българите изживяха и друга драма:

Орденът „Мадарски конник“ , противно на записаното в Закона за ордените и медалите на Република България, започна да се раздава от Президента Радев не само на Сульо и Пульо /това бихме го преживели/, но и на явни врагове на България, работили срещу нейните интереси. Което на практика се приравнява към поругаване на националния ни суверенитет, на самия орден, на Мадарския конник и изобщо на дипломацията в България. Преди два дена с този орден наградиха топ-просякът в България – укропосланика Просимшенко. А днес Радев наградил и една госпожа, която се прочу с българоомразната си политика, с наглата и арогантна намеса в българската вътрешна и външна политика, с гнусната си пропаганда на всичко антибългарско и работеща не в интерес на двустранните отношения, а в интерес на това България да бъде американска колония. Същата, която привикваше български политици за указания и инструкции. И тази същата днес я награждават с орден. Президентът явно напълно е загубил чувството за срам и национално достойнство.

Срамно е! Срам е е от това, в което са се превърнали българските политици. И ако трябва да се учреди орден „Гъзомзийник“, то Първа степен на ордена май трябва да получи президента!

Елена Гунчева-Гривова