07.07.2024

Елена Гунчева - Гривова

Кучето гледа пръчката, която му хвърлят и я гони нея. Лъвът гледа ръката, която хвърля пръчката. Малка разлика, ще кажете. Но пък съществена. Пощръкляхте да се занимавате с новата парламентарна партия, като хейтът надмина всичко, което някога съм виждала в политиката. На никого не направи впечатление как официалните медии /за които се знае на кого са/, подхванаха темата. Винаги, когато има подобно омаскаряване, се питам кому е изгодно. Но пък хората лесно се манипулират. От „осанна“ до „разпни го“, понякога има по-малко от седмица. А не осъзнават, че битката е за тях и за бъдещето им.

Докато се вторачвахте в това дали полковникът е полковник или подполковник, какви юрти има в Исторически парк и кой на кого какво бил казал, сериозните процеси в държавата минаха зад гърба ви без да забележите. А в момента ситуацията е наистина много опасна и сериозна.

Статуквото не се цепи, както много ни се иска да вярваме. Просто едната мутра ръфа другата мутра за пълно овладяване на стадото. Не се и съмнявайте в ролята, която ни е отредена, без значение кой кого ще победи.

Конфликтът Борисов-Пеевски вече не може да се скрие. От една страна, Борисов вече е изчерпан като политик. Освен, че го хванаха да играе двойна игра между световните сили, той е изцяло дискредитиран, защото е известен с корупцията. Те и другите са корумпирани, но не е толкова публично известно. Протестите срещу него отслабиха влиянието му и всички, които го подкрепяха и бутаха нагоре, вече си имат едно наум и не разчитат той да състави стабилно правителство. А такова им трябва. Пеевски, с всичките му недостатъци и пороци, не може да бъде обвинен, че е глупав и недалновиден. Той вижда, че Борисов е бита карта, пуснал е кръв, така да се каже и е решил да го приключи. Защото с Борисов приключва и ГЕРБ. Както НДСВ приключи със Сакскобургготски. И ще се освободи ниша в политическото пространство. Не само в държавната власт, а най-вече по общини. Всъщност общините са на ГЕРБ и на ДПС. А там всъщност е сладкото и хляба. Ако не владееш общините, не можеш да овладееш и държавата. Това ПП-ДБ го разбраха много късно. Ако са го разбрали, с целокупният им интелект не бих заложила на това.

Предполагам, Пеевски осъзнава процесите в цяла Европа. Националното срещу евроатлантическото. А все по-голямата електорална тежест на ДПС не е много добре за партията. Защото българите се дразнят извън нормалното. Едно е българска партия да ги мачка и краде, но ако това е етническа карта, положението може да излезе извън контрол. И това да обедини всички българи срещу ДПС. Единственият коз за бъдеще на ДПС е да се отърси от етническата стигма и да се превърне в нормална българска партия – е, пак крадлива и корумпирана, както са другите, но българска. Това българите биха го понесли. Но първа политическа сила да е етническа турска партия, никой няма да приеме. Тоест, ДПС има силата само ако управлява зад кулисите. Светлината и първото място ще я приключат. Като партия. Но може да се превърне в нещо друго, по-опасно.

И затова вероятно Пеевски се опитва да промени ДПС. Да махне знаковите за ДПС лица, свързвани с Турция и с Ахмет Доган. Това със сигурност ще предизвика брожения, защото част от турците са затворена общност и няма да приемат подобна подмяна. Те вярват на Ахмет Доган не защото е много хубав и умен, а защото е техен. Един от проблемите, оставени ни от Възродителния процес е, че вече турците в България не вярват на българите и се страхуват. А българите помнят Буново, как ДПС се опитва да управлява държавата и се настройват срещу тях. А не бива. На битово ниво българи и турци се разбират и живеят в разбирателство. Проблемът е, когато се намеси политиката.

Пеевски стъпва върху минно поле в момента. За доброто на България е да успее да промени ДПС от етническа в обикновена крадлива българска партия. Да, бе, същата като другите, ама наша. Но има голяма опасност – вместо официална партия, да има неофициална организация за влияние на турците в България, което ще бъде много опасно. Целта на създаването на ДПС от Държавна сигурност беше точно тези интереси на турската общност в България да са на светло и официално представени. Защото зад кулисите това може да стане бомба със закъснител.

Интересна е била срещата на Пеевски и Джевдет Чакъров с турския посланик. Да напомня ли, че Доган и Пеевски имат забрана да влизат в Турция. Хубаво е да се каже какво е обсъждано на тази среща. Че ще започнат едни съмнения и сигурности….

Едно е важно – етническата карта не трябва да бъде засягана и използвана по никакъв начин. Само това ни липсваше. При липса на силна и националноотговорна българска партия, едно разцепване на ДПС и съответно използване на етническата карта, ще бъде крайно неприемливо.

И, както мнозина анализатори казаха, байгън от правителства! Не ни трябва стабилно правителство, защото това означава резки действия, още повече оръжия и пари за Украйна, вземане на непопулярни решения и въвличането ни в ужаса на войната. Колкото по-нестабилно е управлението в България, толкова повече ще са затруднени американците да влияят. Понякога трябва и умишлено да се създаде хаос, за да се лишат враговете от възможност да влияят и вредят.

Всъщност в момента информацията е най-скъпата стока. Ние отстрани се опитваме да съдим по отблясъците на битката кой какъв е, за какво се бори и кой надделява. Но, рано или късно, всичко ще си дойде на мястото.

Елена Гунчева-Гривова