04.05.2024

Елена Гунчева - Гривова

Признавам, че не се смятам за някакъв необятен интелект и ерудит, винаги има какво още да науча. Понякога и греша. Но наблюдавам едно интересно явление, което е доста притеснително.

Интелигентни хора дотолкова излизат извън границите на здравия разум и практичността, че на практика стават дори вредни за обществото. Като пример ще дам хора, които имат някакви знания и интелект и са се посветили на това да убеждават всички във величието на България, което включва, че сме люлка на европейската цивилизация, империя на 10 000 години, Крим бил наш, а ние сме си били баш европейци от времето на Едем. Без, разбира се, да забележат, че някак си навън е сиво, мрачно, а хората дотолкова са изтормозени от ежедневния стрес, мизерия, простотии на държавата, че не се и замислят за бъдеще. Както винаги казвам – и етруските са били много велики, ама кел файда, като ги няма сега?!?

Други пък, също много интелигентни хора, са се посветили да събират подписи за референдуми – ама всякакви, тук не ги деля. С малко размисъл и не особено много акъл, следвайки причинно-следствените връзки и здрав разум, може да се разбере, че ние сме на управление от Козяк и хиляда подписки от по един милион подписа да си направим, от Козяк ще си го преместят в другия крачол и пак ще направим това, което те са решили. Просто безсмислен труд, породен от наивитет, който става смъртно опасен. Ние сме във война – война за оцеляване на България. В България има ЧУЖДИ ВОЙСКИ – американски, чужди военни бази. Правителството ни е съставено от СЛУГИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ. Депутатите ни са подбрани или умни и корумпирани и зависими, или малоумни и послушни. Президентът не смее да каже нищо без разрешение. И вие си въобразявате, че в тая ситуация, когато американците държат цялата власт, някой ще ви позволи да промените нещо с подписка?!? Блажени наивните, ама нищо няма да постигнат. Само ще се потЯт.

Както и с мирните протести. Самото понятие е оксиморон. И какво като се разходим три часа по улиците с крясъци оставка? Хммм? И какво ще им навредим? Ще си седят, ще ни гледат от прозорците /опс, няма, защото принципно протестите в България се правят пред празни сгради в почивни дни, за да е удобно на матриЯла/. И?

Пълно разпиляване на обществена енергия. Не знам дали от глупост или съвсем съзнателно и контролирано канализиране. И хората се отчайват. Защото не виждат резултат, а си мислят, че тези, които ги водят или се представят за водачи, знаят какво правят. А може и това да е целта….

Много хора не виждат цялостната картина. Склонни са да се вторачват в подробностите, а да не виждат общото. Не виждат най-простите решения, които винаги в историята са давали резултат. И това не е точно заради липсата на интелект. А заради първо интелектуалният мързел и второ, внимателната селекция на елита така, че да бъде послушен.

Та, ако може да помоля да мислим рационално и практично. Фойерверките са много красиви, но са само прах на вятъра….

Елена Гунчева