26.06.2024

Ситуацията, ако не беше толкова трагична, можеше да я приемем за комична. Сбирщайнът в Народното събрание води до извода, че правителство е мисия невъзможна. Особено с кадровия състав на парламента. Да си победител, макар и с пирова победа, не е много печеливша позиция. Всички очакват ГЕРБ да състави правителство. Ама Борисов, тая лисица банкянска, не е толкова глупав да се даде курбан при парламент, който може всеки момент да му вземе главата /на правителството, де, не изпадайте в напразни мечти/.

ГМР заявил, че щял да прави експертно правителство. То в тоя парламент, като гледам, експерт до експерт са се наредили, направо на фотофиниш е кой е най-експертен от експертите. Гледаме експерта Желязков, гледаме експерта Главчев, гледаме експерта Борисов, гледаме експерта Кирил Петков, Николай Денков. Най-експертен ми се вижда Даниелчо Лорерчо, откъдет да го погледнеш, само експертизи виждаш. Е, психиатрични, ама все пак има нещо общо с експертността, та дори и граматически. И жена му да не забравя, какйбешеимето, и тя експерт. Много е тъжно, че топ-експертът Настимирчо го няма, сигурно се търкаля пак някъде по улиците. А такъв министър би станал от него. Той не иска, ама като Мравин е готов да се жертва, след като народът го иска!

ГМР скромно каза, че хора от ГЕРБ ще са на най-тежките министерства – външно, вътрешно, на отбраната и прочие такива тежки работи. Другите постове ги оставял на експертите. Отговорност – йок, както би казал един председател. Експертите ще са виновни. Ще ни докарат дотам като един бивш експерт-премиер, да възкликнем /перифразирам/: „За бога, братя, не гласувайте!“.

Всъщност това е излуване /много хубава думичка, някак си като изхлузване, ама не толкова брутално/от отговорност. А в момента трябва да има политическа отговорност. Да се знае коя партия и коя политическа личност са взели определени решения. Та, като тръгнем да ги бием, да знаем кои са точно. А не експерти, познати само на майка си, да се оправдават, че вземали експертни решения, ама те-политиците им казвали какви решения да вземат.

Извън майтапа, никой уважаващ себе си експерт не би се забъркал в такова срамно правителство. Самото съгласие да участва в такова би доказало, че никакъв експерт не е. Оксиморон.

Гърченията на 50-ият пореден нефелен парламент ще са доста жалки. То майтап, майтап, ама на голо дупе майтап не бива, както казва народа. Защото всичко се пише на наш гръб.

Та….да влезят лорерите, опс, експертите!

Елена Гунчева-Гривова