05.05.2024

Мария Габриел ще внесе в понеделник писмо в Народното събрание, с което оттегля кандидатурата си за министър-председател. Това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ самата тя и добави, че ГЕРБ няма да участва повече в преговори и няма да подкрепи правителство с втория мандат.

„Оценявам, че разговорите продължиха и през последните дни. Благодаря на всички за търпението и най-вече на моя преговорен екип. Благодаря изключително на Николай Денков. Последните месеци стана ясно, че важни реформи за България се случват с ГЕРБ. Показахме, че може да отстъпим в името на националния интерес. И вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние казахме „не”. „Не” на постоянните нови условия. Това постоянно изпълва ГЕРБ с нетърпимост по отношение на отказа от среща искането ни за споделена отговорност“, каза още Габриел.

Тя изрази съжаление от създалата се ситуация. „Надявам се да се върнем към нея след избори, които се надявам да се проведат с мисъл за страната и повече смирение и прозрачност за повече отговорност. Ще остана като вицепремиер и министър на външните работи до ден последен на това правителство. Благодаря на всички колеги, с които не си казахме лоша дума“, уточни Мария Габриел.

„В опцията за избори искам да покажа колко е важно това, че кампанията ще зависи от нас – дали ще се нахъсват хора един срещу друг, дали ще се играе със страховете на хората, или ще си дадем време ясно да откроим важните приоритети и ще се отиде на преговори след изборите с уважение към другия“, допълни тя.

https://frognews.bg/