08.05.2024

В свое изявление от вчера, Слави Трифонов се възмущава, че България е единствената страна в ЕС и една от малкото извън ЕС, която не разполага с медицински хеликоптери. В същото изказване, лидерът на ИТН разобличава поредната опашата лъжа на Киро Измамника, че такива хеликоптери уж щели да бъдат закупени и с тая цел Канадеца дори е създал „дружество“ от нищоправци. Дружеството си стои до ден днешен и яко лапа, а от хеликоптерите – ни перка, ни опашка.

Възмущението на Слави е напълно основателно. Но преди да стигнем до хеликоптерите, нека си дадем ясна сметка за другите смъртоносни „язви“ на „българското здравеопазване“, които изискват съвсем малки или никакви капиталовложения, а се дължат на пълното морално падение на търговците в бели престилки. И на всеобщия криминален хаос, поразил Отечеството.

На първо място – България е единствената страна в Европа, в която е прието за нормално поведение целият медицински и административен персонал в болници, ДКЦ, че и личните лекари – да се карат на болните и техните близки, да ги ругаят с каруцарски изрази и да ги унижават. Знае се, че благата дума на лекаря успокоява болния и намалява наполовина страданията му. Нашите болни мъченици са напълно лишени от подобна утеха и денонощно са подвергнати на грубиянски хули от страна на лекари, медицински сестри и санитари. Това се дължи на страхотния нравствен и професионален упадък на лекарското съсловие у нас. Лекари говорят на диалект, пишат с нелепи правописни грешки, интелектуалното им ниво е на общи работници, наети да ринат тор в свинеферма, а не на висшисти. Вече разказах, че когато на 22 май 2021 г. около 9. 30 ч. с частна линейка от Враца докарахме умиращата ми дъщеря в Пирогов, някакъв лумпен с тон и правоговор на говедар, започна да крещи от портала, че тая спешна болница е само за софиянци, а “ наглите навлеци“ от провинцията да обръщат каруцата и да вървят на майната си! Отвори дори вратата на линейката и надвесил шкембесто туловище над самата носилка с детето ми, което едва си поемаше дъх, продължи с пяна на уста да ругателства в лицето й. Помислих го за свръхпросташки разпищолил се санитар или охранител, но се оказа … дежурният лекар! И нямаше какво да правим, поехме към други болници – дано се смилят да ни проемат. Приеха ни чак в третата – ИСУЛ – където доубиха дъщеря ми.

България е единствената страна, в която при приемането на тежко болния в лечебно заведение, на близките му се подхвърлят пет-шест страници текст, които те трябва да подпишат, давайки с подписа си съгласие да се прилагат някакви методи на лечение – но без да се изчака роднините да се запознаят с въпросния текст и без да им се дава екземпляр от документа, който са подписали на сляпо! Точно това изнудване да подпиша – без да ми бъде оставено време да прочета какво подписвам – бе приложено към мен при приемането на дъщеря ми в ИСУЛ. Трябвало да подпиша веднага – времето за четене щяло да отнеме от ценните мигове за бърза медицинска реакция с оглед спасяване на болната! Пет минути могат да бъдат фатални и аз капитулирах – подписах без да знам какво съм подписала. Въпреки възмутените ми настоявания втори екземпляр от този документ не ми беше даден, дори след като се обърнах към юриста на ИСУЛ. Бяха ужасяващите времена на лъжепандемията и аз останах с вечното съмнение, че са ме принудили да подпиша съгласие дъщеря ми да бъде ваксинирана със смъртоносните им препарати – трябваха им бройки, набрани по всякакви начини. На 24 вечерта дъщеря ми изпадна в кома по необяснени и досега причини – когато исках обяснения, получих само ругатни – а когато се „събуди“, не можеше да ходи и имаше гангрена на стъпалата. Естествено заявиха ми, че така съм я докарала – инвалид на количка и с гангрена. Чудовищна лъжа!

България е единствената страна в Европа – в която дежурните през нощта в болниците лекари и сестри, се крият и не отварят вратата кабинетите си, когато тежкоболният има нужда от помощ в тъмната част на денонощието. А ако близкият, който придружава страдалеца, се заинати и продължи да тропа по заключената врата, рошавият доктор и сестрицата, които очевидно са спали в дежурния кабинет – се нахвърлят с животинска ярост върху несретника. Дежурни през нощта, които идват в болницата да се наспят и при това вопият за по-високо заплащане на нощните дежурства – такъв канибализъм съществува само у нас.

България е единствената страна в Европа – гарантирам с главата си, защото дълги години живях в западно- и средноевропейски държави – за Азия и Африка нямам сведения – в която болният е принуден фактически да заплаща на ръка за лечението си в държавните болници, въпреки медицинските осигуровки. Болният трябва да осигури сам спалното си бельо, лекарствата, превързочните материали, консумативите за медицинската апаратура, храната си и т.н. Близкият на тежкоболния, който е допуснат да се грижи за него в болничната стая, поема изцяло грижата по тоалета на скъпия си човек и хигиената на стаята – прислужвайки и на другите пациенти. Санитарката идва колкото да наругае близкия, задето е отворил или е затворил прозореца.

България е единствената страна в Европа, в която Спешна помощ циркулира напред назад без медицинска апаратура и без дефибрилатори. Тази не „спешна“, а „смешна“ помощ, няма връзка с лекари от болнично заведение, на които от самото жилище на болния да се докладва за състоянието му. Фелдшери и всякакви лумпеняци решават дали да откарат или не болния в спешно отделение и реанимация!

И тази бяла мафия продължава да реве с пълно гърло за пари! За много пари! А некадърността й расте в геометрична прогресия! Помислете, че цели две години – в периода на т.нар. „ковид пандемия“ на студентите по медицина бяха зачитани фалшиви учебни семестри, в които те не са научили абсолютно нищо! Тези нули излизат с тапии от медицинските академии и се втурват да печелят пари, убивайки нас и нашите деца. Виждали ли сте лекар, който кара кола с по-нисш клас от Мерцедес? Те всички са качили дори децата си на джипове от по 100 хиляди евро. Сега медицина завършва куцо и сакато – защото тая профеиия носи огромни дивиденти и практически никаква отговорност. Какво стана с оня убиец с байпасовете от Пазарджик – осъдиха ли го, затвориха ли го? А каква е ситуацията с ръководството на болницата в Лозенец, което с един замах бе уволнено, защото – според служебния министър Кацаров – бе превърнало лечебното заведение в пазар за органи? Има ли процеси, има ли присъди? Досега не съм чула за лекар, който е облякъл раиран костюм заради медицинска грешка, нехайство или престъпление.

Когато „се затваряше Глава Здравеопазване“ при кандидатстването на България в ЕС, някои мъдри и опитни тогавашни лекари предупреждаваха, че българското медицинско обслужване нарочно ще бъде върнато 300 години назад. Сбъркаха – в дълбокото минало българският народ е разчитал на традиционното, изпитано лечение на знахарите. Преди сто години българите са имали прекрасни съвестни лекари, завършили в Европа и верни на Хипократовата клетва. А днес ни налазиха негодници и печалбари. Те с насмешка биха нарекли великите древни лечители – безсребрениците Козма и Дамян – будали! Такова е отношението им и към самия Хипократ.

Е, нали населението на света, на Европа и особено на Татковината трябва драстично да се съкращава! Погледнете с каква скорост растат гробищата и ще видите качеството на съвременната нашенска „медицина“. Това мерило не лъже. А колко болници са в комбина с погребални агенции да им доставят на конвейр трупове. Вместо по договор с живота, да връщат живи хора и усмивки под слънцето!

Не се кахъри за хеликоптерите, Слави! При такова „здравеопазване“ всички ще литнем – но не към спасителните ръце на някой способен и морален лекар – а към Свети Петър!

Милена Върбанова