19.09.2024

Мисля, че на повечето хора леко им убягва истинската причина за ареста на собственика на „Телеграм“. Много акцентират върху „свободата на словото“, обаче конкретно с „Телеграм“ не е точно там заровена „котката“.

Телеграм не е някаква платформа за сериозни интелектуални и политически дискусии, която да се ползва от най-важните и значими общественици, журналисти и политици в света. Такава е Туитър и ако някой ден арестуват Елон Мъск, причината ще е точно за да ограничат свободата на словото, която чрез Туитър е заплаха за глобалисткия режим.

Основната функция на Телеграм е, че е най-популярната платформа за криптирана комуникация, която е с особена популярност сред рускоезичния свят и конкретно сред руските и украиснките военни. Там е разковничето, не е в „свободата на словото“. От известно време има сериозен натиск върху Дуров да сътрудничи с ЦРУ. Част от този организиран и кампаниен натиск беше и добре координираната медийна кампания, в която се включиха и нашите колониални медии БТВ и Нова, с поръчковите репортажи срещу Телеграм от преди няколко месеца. Всички такива статии се правят по една и съща схема: Държавният департамент изпраща инструкции на съответните американски посолства в съответните държави, които от своя страна инструктират собствениците на големи медии или директно главните им редактори, които съответно правят материалите, които са поръчани от Държавния департамент.

Дуров не се подаде на натиска, но направи груба грешка да подцени на какво са способни и докъде могат да стигнат от Вашингтон. Неговият арест е аналогичен на този на Асанж – поръчката и за двата идва от Вашингтон, макар самото изпълнение да е на европейска държава, подчинена на Вашингтон. Дуров ще го заплашат, че ще му съсипят живота като на Асанж, ако не им сътрудничи. От него ще искат на практика да пусне ЦРУ в ръководството на Телеграм. Да си назначат там хора, посочени от ЦРУ – както директори, така и инженери. И от там нататък те вече могат да използват огромната популярност на Телеграм сред рускоезичния свят за своите геополитически цели и конкретно за въздействие върху войната в Украйна.

Арестът на Дуров е аналогичен на арестите на братята Тейт в Румъния и на нашенеца Милан Димитров. Братята Тейт са англичани, които от години живеят и правят бизнес в Румъния, но са най-вляителните инфлуенсъри в социалните мрежи – с десетки милиони последователи, предимно млади мъже от западни държави. И двамата открито говорят против либерализма, против режима и глобализма, поради което Държавния департамент натиска постоянно румънските власти да ги тормозят с арести и фалшиви обвинения.

Милан Димитров също е арестуван по тази линия – след директна заповед от Вашингтон, която просто се изпълнява от колониалните българска и гръцка администрация.

Тихомир Чергов