05.05.2024

Днес Европейският съюз направи още една решителна крачка към собственото си ритуално самоубийство. И тук не изпитвам никаква емоция – нито гняв, нито злоба, нито щастие… Само огромно трансцедентно любопитство. Как тези хора, там, в Брюксел, не разбират колко лекомислено прекрачват, направо, Вселенски закони. И как си представят, че това няма да им отнесе собствените глави. Ето какво:

Днес, на, забележете, неделна пресконференция някой си от всички комисари в Европейската комисия злорадо обяви, че спират плащанията на Унгария /собствените й пари/ заради „Притеснения („Concerns“) за корупция/ в Будапеща. За едни близо 8 милиарда става дума. Сега, ясно е, че поне от две години Унгария и лично Орбан са методично сатанизирани. Това добре. Но:
Как така си позволяваш да наказваш цял народ заради „притеснения“? Нали затова основахте преди три години лъскава Европрокуратура с главозамайващ бюджет – за „Борба с измамите и злоупотребите с евросредства“. Разследвайте, наказвайте. Кой е тоя еврокомисар, че ще взема такива решения?

Едно от „притесненията“ /те са три/ е, че навсякъде по системата в Унгария има „Конфликт на интереси“. Боже! Ами защо не започнахте с България? Лорер, жена му, аверката на жена му, приятелката на Сладкарката, Лена и Парапета, Константинките и Калинките, преди това Председателят на ПЕС /вашият ПЕС/ и жена му, преди нея гаджето му Елена Й /вашата Елена Й./., на Бойко /на Вебер и Танте Бойчето/ всичките други калинки по министерства, дирекциите им и общините?… За пет часа мен да ме накарате такъв списък ще ви спретна, че до края на годината няма да успеете да го прочетете… Защо Унгария, а не България? А, викате, вие на София по други параграфи сте й спрели парите. Като пиратски кораб, ще грабите по собствени правила. А че, поне морално, не сте в позиция да спирате ничии пари? Европейският съюз няма собствен бюджет, да припомним.

Конфликт на интереси ли? Вие ли ще говорите за това. Председателката на Европейския парламент е женена за друг евродепутат. Но той не е от квотата на Малта, като нея, а на Финландия. И това не е е ли конфликт на интереси? Малта и Финландия как ще гласуват – в полза на народите си или в ползата на едно яко еб@не същата вечер и да няма разпри. Доколкото тоя фински шмульо не го опъват по брюкселските вертепи, като онзи, унгареца.

Но да се върнем към по-мистичното. Докъде смятат, че ще стигнат по този начин? Ще накажат Путин? Ще насърчат украинците? Ще спрат мегакорупцията на Урсула с онзи милиард и осемстотин милиона евро за ваксини?… Нищо не смятат, тези са като онова митично същество Пурдот. То яде всичко, пръст, камъни, тръни, пясък… Живее, за да яде, яде, за да живее, живее, за да сере, сере, за да живее… Сложно ли стана? Не, не повече от еврокомисар или евродепутат. Но това съществуване не може да продължи дълго. И какви ти мистики тук,… разбира се,

Stepan Polyakov