09.07.2024

 

Терминът „езотерика” влезе в ежедневието след Втората световна война. До тогава се е използвал терминът „окултизъм”, който е синоним на „езотерика”. Окултизмът и Езотериката са поглед към света, основан на това, че скритото и засега неизученото изисква особено внимание и изучаване. Езотериката представлява голямо количество направления, които изучават скритите закони на функционирането на човека и Вселената и тяхната взаимозависимост.

От езотериката ние научаваме, че Вселената има много по-мащабно и дълбоко устройство отколкото счита съвременната наука – покрай видимия свят има и друг, скрит от нас свят. И този скрит, неопознат свят оказва огромно влияние на нашия живот.

Съгласно езотеричната теория Вселената съществува според единни закони и всичко в нея е взаимно зависимо. Действайки в този свят, човек оказва влияние на окръжаващото пространство и на целия свят. Наред с по-грубите, физически действия на човека, върху обкръжаващия свят също така оказват влияние емоциите и мислите на човека, които носят в себе си голямо количество енергия и информация. Вселената винаги отговаря на действията на човека, въздейства върху съдбата му, променяйки неговите жизнени обстоятелства

Хората гледат на реалността по различен начин: някои вярват само на собствените си очи и това, което казва науката, докато други признават съществуването на нещо невидимо, загадъчно, мистично, с помощта на което можете да опознаете по-дълбоко собствената си същност, да научите тайните на света и да се научите как да управлявате живота си.

Езотериката с прости думи е сбор от тайни знания, които са достъпни само за избрани хора. В превод от старогръцки език думата „езотеричен“ буквално означава „вътрешен „.

Смята се, че езотеричните книги помагат да се достигне ново ниво на духовно развитие, да се погледне отвъд съществуващия свят и да се разкрие скрития потенциал на човек. Те ви позволяват да опознаете неизвестното, да станете по-успешни, да намерите вътрешен мир и да разберете свещените тайни на Вселената.

Езотериката включва следните области: йога, астрология, нумерология, магия и магьосничество, алхимия, биоенергетика, ясновидство, гадаене, хиромантия, спиритизъм, лечение, окултизъм, кабала, парапсихология, фън шуй, транссърфинг, хюман дизайн, осъзнати сънища, тета лечение, хипноза, теософия, даоизъм и суфизъм.

Езотеричният опит винаги е субективен и затова има много концептуални школи, всяка от които проповядва свои собствени истини.

Говорейки днес за „тайни знания“, имаме предвид онова, което е известно на тесен кръг от хора – тези хора, които са привърженици на една или друга мистична концепция. Тоест, ако влезете в редиците на едно от теченията, можете да се наречете избран, специален и знаещ.