26.04.2024

Москва намалява производството на петрол в отговор на тавана на цените. ОПЕК+ продължава да прави същото ден след ден. Всеки баламурник,бил той щатски или европейски,трябва да осъзнава,че това ще вдигне цените.

Credit Suisse:“С помощта на петролната маневра Русия ще удвои златните си резерви. Да трупат злато от петрол? Не,не беше това идеята на САЩ и ЕС със санкциите,но такъв е животът. Поднася и неприятни изненади.

Франция налага забрана за вътрешни полети между градовете, ако до тях може да се стигне с влак за по-малко от 2,5 часа. Нямат достатъчно гориво за самолетите.

Мнозина гледат на настоящия енергиен недостиг в Европа като на вид героизъм,защото Европейският съюз понесе огромен удар,като наложи енергийни санкции на Кремъл.Целта бе да се осакати руската икономика с надеждата да се сложи край на войната,но ЕС осакати и почти унищожи себе си.

Но,освен възхищение,действията на Европа будят и сериозно безпокойство,особено у европейците. В момента цените на газа са шест пъти по-високи от средните. Брюкселските дървени глави се трудят и по въпроса с петрола.
Не знам на тях ли Исус извиква от кръста: „Отче, прости им, защото не знаят какво правят.“

Математическото моделиране предполага, че 10-процентно увеличение на реалните цени на енергията е придружено от 0,6-процентно увеличение на смъртността през типичен зимен сезон. Това се равнява на повече от 100 000 допълнителни смъртни случая в Европа през следващите месеци.
Какви са данните при студен сезон,ще ги премълча.

„Нарастват опасенията, че преструктурирането на глобалната енергийна система, американският икономически популизъм и геополитическите разделения заплашват дългосрочната конкурентоспособност на ЕС и други страни, включително Великобритания“,съобщи Economist: „Залогът е не само просперитетът на континента, но и силата на трансатлантическия съюз.“

Настоящата криза рязко изостри икономическата уязвимост на Европа. Отдалечаването от руското влияние тласка много страни в обятията на Китай,заплашвайки с подобна уязвимост и бъдещи енергийни шокове,особено ако Пекин реши да използва монопола си върху редкоземни минерали и други чисти енергийни елементи,които контролира почти изцяло.

Не вярвам прегръдката на Дракона да е по-приятна от тази на Мечката.

Йордан Халачев