07.05.2024

Малка жълта рокля за бала? Не, благодаря!

На мода е златното и сребристото, но те са опасни, когато са в несъвместими комбинации

Има време до баловете и думата ми не е съвсем за кичозните тоалети, осмивани всяка година. Думата ми е да бъдете осмислени. Оскар Уайлд го е казал- Най големият грях е да бъдеш повърхностен. Осмисленото е винаги вярно. Затова – следвайки тази максима, изречена от перото на велик писател и естет,  редно е да мислим.

Абитуриентското облекло с годините еволюира до степен, че всяка година очакваме кичозните му октави. Снимките на подивели в естетиката си завършващи илюстрират плачевните резултати. В тези резултати участват родители, баби, чинки и съседки, всеки със своята представа за стил. А стилът, трябва да принадлежи най-вече на този, който го употребява – абитуриентът!

Тази традиция може да бъде сведена да поносим минимум, в който родителите да не се налага да теглят кредит за всички разноски. Може да се установи семеен фонд, който предвидливо да заделя средства встрани и да се търси най-изгодното за целта. Ако човек е по-заможен, може да се разпростре, но не за сметка на добрия вкус. Кройките на абитуриентските рокли са все по-изопачени и представляват съвкупност от собствени идеи и част от роклите показани на миналогодишния „Оскар“.
Подмяната на оригиналния с посредствен плат влияе на всеки замисъл, но това не трогва невежите в стремежа си да заблестят. И този блясък става все по-смехотворен, още повече когато се случи и друга абитуриентка от съседния клас да е с такова подобие. Българският вкус зачита нескромни количества сатен, пайети, дантела, органза, до крещящи бижута и обувки, чантички и автомобили.

Често ме питат какво е подходящо да облече в знак на приличие една абитуриентка. Отговарям – онова, което й подхожда и което ще я представи добре в обществото. На по-конкретни запитвания за цвят и кройки отговарям, че закупеното трябва да може да се приложи и в други житейски ситуации в близките години, до степен, че дори да можеш да се сгодиш с него или да отидеш на някой фамозен бал. Приложимостта на една дреха произлиза от това тя да смени статута си само чрез един шал, обувки или чанта. Затова помпозните модели ще останат вовеки в гардероба и ще губят от стойността си всяка една секунда. Ако с това ще бъда полезен на завършващите госпожици, ще посъветвам тази пролет да се облекат в тъмно лилаво, да го комбинират смело с жълто и синьо. Да, непознати комбинации са, които обаче според дозата на цвета могат да ви направят забележителни. Отровно зелено с червено, с абзаци от оранжево /например- едни разкошни обеци или очила/, ще разкрият различността ви. Ако се колебаете, черното е винаги на мода. На мода е златното и сребристото, но те биват опасни, когато са в несъвместими комбинации и аксесоари.

Защо жените не са научени да носят шапки- този дар от модата, с който британците са се прочули и превърнали в индустрия… Малка жълта рокля за бала – не, благодаря. За господата абитуриенти мога да препоръчам да се задоволят със смокинг и да избягват отворените яки, тип музикант в хотелски оркестър. Лачените обувки са винаги добър отговор на очакванията на обществото. Носете шал, да , защо не и красива шапка.

Fashion idol

Ема Томпсън

Едновременно скромна, мила и някак отдалечена от холивудския блясък, Ема Томпсън не изпъква и модно. Тя обитава тихо своя естетически ъгъл и само понякога присветва, като забравен стар полилей в замък. Днес Ема присъства тук не само заради престижното британско отличие, но и за своя стил. Мога да го определя като приличен, особено когато получаваш медал в кралския дворец. Сакото е прилежно и дава да се разбере малко от вътрешния свят на актрисата. Уж ярко червена, дрехата излъчва хармония и спокойствие. Черните цветя отнемат от взривовете на червеното и блокират разпространението му в прецизната оптика на ценителите.

Рожден ден

Васил Петров пя за Мая Бранкова

Звездата Васил Петров пя за 50-я рожден на бизнесдамата Мая Бранкова. В ресторант Ракия-681, се сбраха повече от 75 души, които искрено поздравиха с присъствие и подаръци някогашната звезда на шоуто. Преди да стане веща в бизнеса с недвижими имоти, рожденичката беше сред най-добрите в изкуството на каучука, а името й беше познато в цял свят. Човекът глас Краси Аврамов, музикантът Кирил Пелтеков, изпълнителят на италиански песни Валентин Асенов – всички те застанаха пред микрофона с репертоара си. С няколко автомобила Бранкова изнесе своите подаръци и цветя. Богдана Карадчева, която не успя да присъства лично, изпрати букет по куриер и се обади по телефона.

Нов моноспектакъл 

Кривошиева ще ни разказва приказка

Чрез нов моноспектакъл, известната актриса Ирен Кривошиева ще разказва живота си. Името на проекта е „Разкажи ми приказка“, а текстът на едноименната песен, вдъхновил актрисата разкрива лични черти на характера й. Ирен намеква, че ще стане дума и за връзката и със Стефан Данаилов, от когото има син. Ще се впусне в игра с публиката, в която за премиерата се очаква да бъдат десетки български звезди. Ирен репетира новия си проект с артистична настървеност, а резултатът се очаква в началото на юни. “Разкажи ми приказка, за балните зали на живота“ е първото изречение от песента, чиято музика ще служи за лайтмотив на спектакъла.

Автор: Лорд Евгени Минчев

trud.bg