04.07.2024

Може ли Мелони да дефрагментира Италия?

Джорджа Мелони бе звездата на Г-7, единствена спечелила европейските избори на фона на катастрофалния провал на лидерите на останалите шест държави – Съединените щати, Япония, Франция, Германия, Великобритания и Канада,които са изправени пред големи вътрешни проблеми, които подкопаха авторитета им.

Може ли обаче Мелони да дефрагментира Италия?

В Италия се върнаха настроенията за повече автономия на богатия Север. Отдавна Северът на Италия не иска да плаща за Юга.През 2017 г. две богати области в Италия гласуваха на референдум за повече автономия

Регионите с центрове Милано и Венеция се оплакват, че изпращат повече като данъци в Рим, отколкото получават обратно.Според Рим допитванията са били ненужни, въпреки че са разрешени от конституцията на страната,писа тогава Reuters. На проведения на 22 октомври 2017 г. консултативен референдум в богатите северни италиански области Венето и Ломбардия, с въпрос на допитването: „Искате ли по-голяма автономност?“. И в двете области „да“ беше доста над 90-те процента.

Вчера напрежението ескалира на заседание на долната Камара на парламента в Италия се стигна до масов бой.

В залата в този момент се обсъждаше законопроект за така наречената диференцирана автономия, внесен от Джорджа Мелони.

Опозиционни депутати обявиха, че се страхуват, че може да се стигне до „разпадане на Италия“.

Опозиционен депутат бе „пребит“ и изведен с инвалидна количка от италианската Камара на депутатите, след като между народните представители в пленарната зала се стигна до меле с ритници, предаде ДПА.

Проектозаконът предвижда на отделните административни области на Италия да бъдат дадени по-широки права за самоуправление. Опозицията разкритикува приемането на подобна мярка.

Областите преди всичко в италианския Юг се опасяват, че по този начин държавата може да се оттегли от важни сектори като здравеопазването и образованието, което може да ощети населението в икономически по-слабо развитите региони.

Възражда ли се идеята за „Европа на регионите“? Ще има ли развитие във Венето и Ломбардия?

Сегашната представа за солидарност на ЕС е твърде фалшива и го доказаха резултатите от европейските избори.Заплахата от задълбочаващите се неравенства и фрагментации в ЕС отново влязоха в дневния ред и се задълбочи усещането за колониалния статут на Европа,стисната в „прегръдките“ на 100% американското НАТО.

Йордан Халачев