19.09.2024

Над една четвърт от държавното финансиране за пътно поддържане и пътни ремонти в страната, или близо 1 млрд. лв., е бил спечелен през тръжни процедури от девет дружества с един и същ мажоритарен собственик – регистрираната в Търговище „ИГ Холдинг“ ЕООД. Това показват данни от документацията по обществени поръчки, възложени от Агенция „Пътна инфраструктура“ в периода 2023 – 2024 г.

Проверка на „Дневник“ в Търговския регистър показа, че търговете за пътна поддръжка и ремонти в областите Габрово, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Търговище и автомагистрала „Хемус“ в участъка Буховци – Варна са спечелени от фирми, свързани с „ИГ Холдинг“. Други два търга са спечелени от консорциуми, в които компанията също участва. Те са за пътищата в областите Разград и Шумен.

Едноличен собственик на „ИГ Холдинг“ е Григор Цветков Иванов, чиито компании участват в изпълнението и на други инфраструктурни проекти. Проверка на Narod.bg показа, че играчът с мрежа от фирми е бивш съдружник на „великия и жилав“ строител на „тънки магистрали“ Велико Желев в „Пътни строежи – Велико Търново“.

Концентрацията на дейностите за пътно поддържане става видима през проследяване на собствеността на няколко пътностроителни компании. „ИГ холдинг“ е едноличен собственик на капитала на регистрираното в Търговище дружество „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД. То от своя страна е собственик на още шест компании, специализирани в пътностроителни и пътноремонтни дейности, част от които вече са спечелили търгове за работа в различни райони на страната.

„Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД участва като водещ партньор и в два консорциума, спечелили обществени поръчки ремонт и поддръжка на пътищата в Разград и Шумен. А дъщерната компания на дружеството – „Пътперфект – Т“ ЕАД неотдавна спечели изпълнението на обществената поръчка за поддържане на недовършения участък на автомагистрала „Хемус“ от Варна до Търговище.

Така общата сума на обществените поръчки, спечелени от компаниите, свързани с „ИГ Холдинг“ е близо 1 млрд. лв. При предвидени за пътно поддържане и ремонт в цялата страна 3 687.3 млрд. лв. за периода, тази сума е над 25% от цялото държавно финансиране за пътни ремонти и поддръжка на пътищата.

Темата с концентрацията на средствата в няколко компании беше поставена и в комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление от депутата Коста Георгиев („Възраждане“, избран от Варна) в сряда (11 септември), но мина с вяло обсъждане.

„Значителни повреди“: какво пише в доклад от обследването на Северната тангента в СофияЗа разликата между 20 и 17 см.

Според данните в доклада на хърватската лаборатория CONteh, наета от регионалното министерство, по цялата дължина на Северната скоростна тангента в участъка от с. Калотина до София липсват средно около 3 см. от асфалтовото покритие, предвидено по проект и около 7 см от циментовата стабилизация под него. Той беше предаден през август миналата година на АПИ, но данни от него станаха публични едва това лято.

Проверки започнаха, заради видимо ниското качество на строителните работи по отсечката, а темата беше отворена още от началото на миналата година от служебния регионален министър Иван Шишков. Тогава той показваше т.нар. „асфалтови ядки“ (проби от вертикален сондаж) от пътната настилка в няколко телевизионни предавания. Те трябваше да илюстрират факта, че от заложените по проект 20 см дебелина на асфалтовото покритие на пътната настилка при строежа са били изпълнени не повече от 17 см.

Изпълнител на проекта за Северната скоростна тангента, който беше финансиран със 180 млн. лв., по-голямата част от които европейско финансиране, беше консорциумът „ХПВС-ССТ“. В него участваха компаниите „Водстрой 98“ и „Пътстрой Бургас“, собственикът им „Хидрострой“ АД, както и „Пътни строежи Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой“ АД свързани с „ИГ холдинг“.Независимо от данните, отразени в доклада на CONteh обаче, сега се оказва, че отново през договори с Агенция „Пътна инфраструктура“, както „Хидрострой“, свързаната с нея „Пътстрой Бургас“, така и дружествата „Пътни строежи Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой“ АД около „ИГ холдинг“, са избрани за пътни ремонти и пътно поддържане в 15 области на страната и пътностроителни обекти. Сред тях са София, Варна, Бургас, Добрич, Хасково, АМ „Марица“, част от АМ „Тракия“ (през държавната „Автомагистрали“).

Според експерти, с които „Дневник“ разговаря, незаобиколимо изискване при участието в обществени поръчки за пътни ремонти и поддръжка е попълването на т.нар. „Единен европейски документ за обществени поръчки“. Той гарантира, както необходимия опит в изпълнението на идентични дейности, така и наличие на специализирана техника, която в периода на изпълнение на конкретната обществена поръчка, ще бъде използвана само и единствено за нейната реализация. Това условие е мотивирано от необходимостта, при спечелване на няколко обществени поръчки за пътна поддръжка на различни обекта от една и съща компания, тя да разполага с необходимата техника във всеки случай на тежки метеорологични условия и бедствени.

В случаите, когато става дума за пътни ремонти, наличието на техника, предназначена за изпълнението би следвало да гарантира спазването на сроковете, посочени в съответната обществена поръчка.

Според съдържанието на жалба от дружеството по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) „Поддържане на АМ Хемус“, изпратена до Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията при проведените търгове за пътна поддръжка и ремонти по автомагистралите „Хемус“ и „Струма“ през февруари 2023г. са били представяни списъци на едни и същи машини с едни и същи регистрационни номера.

Така е станало възможно едни и същи компании на практика да монополизират през общия си собственик – в случая „ИГ Холдинг“, тези дейности на територията на няколко области в България.

Още на 25 юли т.г. през платформата pitay.government.bg „Дневник“ изпрати до Агенция „Пътна инфраструктура“ заявление по Закона за достъп до обществена информация, с което бяха поискани копия от единните европейски документи на изпълнителите, спечелили обществени поръчки и сключили договори за поддържане на републиканските пътища през следващите няколко години. Всички осем договора са сключени през последните година и половина. Изпълнители по тях са „Пътперфект – Т“ АД, „Пътинженеринг“ АД, „Автомагистрали“ ЕАД, Консорциум „Виастрой – Т“ („Виастрой“ АД и „Пътинженерингстрой – Т“), „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД и „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД.

След като крайният срок за отговор на заявлението по Закона за достъп до обществена информация изтече на 8 август т.г. въпросите на „Дневник“ бяха оставени „без движение“. Това на практика е мълчалив отказ за предоставяне на исканата информация, което най-често има за цел тя да бъде прикрита

Пак според съдържанието на жалбата на ДЗЗД „Поддържане на АМ Хемус“ машините с уникални полицейски номера, които трябва да са описани в Единния европейски документ за обществени поръчки при участие в търгове, са между 60 и 100. В случай, че в документацията, подадена от едно и също дружество за участие в две или повече процедури за възлагане на обществени поръчки, бъдат засечени машини с идентични регистрационни табели, това е основание за отстраняване на съответния участник от търговете, пише в жалбата.

Често едни и същи машини, регистрирани за работа по няколко обществени поръчки, са предоставяни и по т.нар. „in house“ (вътрешни) договори на държавното „Автомагистрали“ ЕАД с частни компании за наем на техника, с която дружеството не разполага и съответно не може да извърши определени дейности. Такъв е например случаят със строителството на автомагистрала „Хемус“, твърдят от пътностроителни компании.

Пътни ремонти

Пак според тях някои от редовните „трикове“ за печелене и изпълнение на този тип обществени поръчки са използването на материали за асфалт и бетон, неотговарящи на техническата изисквания. Това води до лошо качество на строителните работи и по тръжна документация е недопустимо според техническите задания на възложителя. Но и в тези случаи Агенция „Пътна инфраструктура“ не е обръщала внимание на разминаванията.

Три технологични казуса

В жалбата на „Поддържане на АМ Хемус“ са описани три технологични казуса, които според подателите й противоречат на техническите изисквания, заложени от агенцията като условие за спечелване на обществените поръчки за автомагистралните участъци от „Хемус“ и „Струма“.

Според техническите задания за търга през февруари м.г. транспортът на бетон не може да бъде с продължителност по-дълга от 90 минути, а при доставянето на сместа в асфалтополагащата машина, тя трябва да бъде в температурните граници „± 14 градуса от температурата на работната рецепта (около 170 градуса)“. Освен това превозваният бетон с бетоновози трябва да бъде положен на площадката в рамките на 90 мин след прибавянето на водата към цимента и добавъчните материали.

Има разминаването с тези изисквания при спечелилите търговете. „ИГ холдинг“ (има максимална оценка до осем пъти превишаваща тази на следващия участник в процедурата) предвижда транспорт на бетон, асфалтови смеси и инертни материали на разстояние от 150 до 180 км. При това положение няма как да бъдат спазени техническите спецификации, а от там и да бъде постигнато необходимото качество на извършеното строителство.

Любопитен е също и следният детайл, записан в офертата на спечелилите търга: Там е отбелязано, че контролът по качеството на извършените строителните материали и строителни работи по автомагистралите „Хемус“ и „Струма“ ще се извършва от пътна лаборатория към свързаното с „ИГ холдинг“ „Пътперфект – Т“ ЕАД – Силистра. Но според Българската служба за акредитация пътната лаборатория към „Пътперфект – Т“, „не е сертифицирана за обследване на асфалтови смеси с полимермодифициран битум, пише в жалбата на „Поддържане на АМ Хемус“.

„Дневник“ изпрати въпроси по жалбата до два електронни адреса, посочени за контакт от „ИГ холдинг“. До приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.

narod.bg