25.04.2024

Струва ми се, че САЩ и Брюксел са твърде изнервени от развоя на събитията в Украйна. Иначе не мога да си обясня как допускат грешки, които могат да имат неблагоприятни последици за позициите им у нас. Ето, разбрахме, че нашите съюзници си харесали ПП/ДБ да съставят правителството ни и привикали лидерите им да докладват. На такива хора аз не бих дал и чинии да мият, защото или ще ги откраднат, или ще ги счупят. Американците обаче явно са ги харесали да им провеждат политиката в България. Техният избор е тяхна си работа, проблемът е, че е на наш гръб. Г-жа фон дер Лайен пък им обещала, напук на всички правила, да им отвори задния, т.е. слугинския вход на еврозоната.

Непонятна работа. Да се чуди човек как велика държава като САЩ, с такива всеобхватни пипала, супер служби и мощни аналитични центрове може да направи най-лошия от всички възможни избори и да толерира фалшификатите от ПП/ДБ. Как може шефката на Европейската комисия да се довери на бившия министър-председател и да обсъжда с него тайния вход за еврозоната ? Не е ли разбрала, че той веднага ще тръгне да се фука пред парапетните си завоевания. Не е ли разбрала, че той е лъжец ? В политиката да заложиш на хора, които не могат да си държат езика зад зъбите и лъжат е грешка, която се плаща скъпо. А ако бърборковците са тъпи, тогава провалът ти е в кърпа вързан.

Глупостта и нахалството на Петков и Сие породиха и антиамерикански настроения, за които путинската пропаганда може само да мечтае. Но не е луд който яде зелника, а който му го дава, казва народът. Не че на хората от Козяк им пука дали ги обичат или мразят българите. Все им е едно. За тях е важна територията ; населението е преходно, според американските практики. В нашия случай, за да осъществят целите си, американците може и да се задействат по-грубо. А това, особено в сегашната обстановка, носи рискове. Ами, представете си, че поискат да изпратим войски срещу Русия.

И тук, при тази хипотеза, на показ излиза още един от мръсните чаршафи на българския политически живот – необяснимите атаки на различни, нерядко противостоящи си политически сили срещу президента Радев. Засилването напоследък на тези атаки навява на мисълта, че те са подстрекавани от един център.

Нали помните, че в началото на конфликта Румен Радев беше обявил чрез служебния министър-председател Стефан Янев, че и един български войник няма да отиде на фронта в Украйна. Дума на генерали, главнокомандуващи, единия президент, другия премиер. Няма да бъде нарушена. Ако приемем, че в НАТО мислят да пращат български части да се бият в Украйна, те знаят, че докато Радев е президент, той няма да го позволи. Т.е. България няма да влезе във войната. Едно към едно. Няма как да го прескочат, тъй като е върховен главнокомандуващ. Без да заповяда, един наш войник няма да мине границата. Тогава ? За да си изпълнят намерението, единственият начин е да премахнат прерогативите му или да го заглушат. Как ? Преврат – не става, много грубиянско, а и веднага ще светне кой го е организирал. Затова – по-вероятно е капсулиране, обсада на президентството, враждебни кампании и заплахи за лишаване от пълномощия. Това е задачата на чуждите подлоги, подвизаващи се под различни политически и неправителствени етикети. Затова ги сбират, рециклират, съветват, обучават, коалират, че даже измислиха да ги въртят на ротационен принцип. Смяната на шефовете на службите, обсъждано в ‘’посолството’’, както срамежливо наричат главната си квартира, е първата стъпка в това направление. Всякакви ротации, машинации и комбинации, целият гнусен водевил, на който сме свидетели, преследва стратегическата цел – изолиране и елиминиране на президента като главна преграда пред вкарването на България в конфликта.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 29 май 2022 г. по Евроком )