18.05.2024

На въпрос какво изпитва към мъжете в наборна възраст, напуснали Украйна, Зеленски призова да не се генерализира темата за бежанците и по-специално мъжете сред тях.

Водещата обаче му напомня, че броят им в само в Германия е около 200 000 души.“В края на краищата тук има много различни подробности: има хора, които са напуснали по различни причини, имали са законодателни причини и възможности да заминат, има хора в немобилизационна възраст, има такива, които са напуснали по-рано, има студенти“, поясни Зеленски.

Водещата подчертава на свой ред, че в Германия продължават дискусии дали си струва да се плаща помощ на мъже в наборна възраст, напуснали Украйна. Зеленски отговаря, че Берлин трябва да вземе това решение самостоятелно.“Има такъв момент: човек напусна Украйна и получава помощ от Германия. Но се случва човек да получи подкрепа и от вас, и от нас. И затова винаги съм казвал, че за нас ще бъде много по-добре, ако Германия подкрепя украинците, предоставяйки пари директно в бюджета на Украйна. И тогава Украйна ще преразпредели тези пари в зависимост от това къде се намира даден човек“, увери Зеленски.

https://mediamall.info/