18.05.2024

Холи Ян, Роза Флорес и Сара Вайсфелд, CNN, събота, 27 януари 2024 г Ийгъл Пас, Тексас, се превърна в епицентър на нарастваща вражда между Тексас и федералните власти за това как да се справят с мигрантската криза и кой има юрисдикция над тази част от границата между САЩ и Мексико.

Напрежението расте! Тексас превзе част от границата между САЩ и Мексико

Спорът се засили на 10 януари, 

когато властите в Тексас ефективно блокираха агентите на граничния патрул на САЩ в зона от 2,5 мили в Ийгъл Пас, която беше залята от вълна от преминаващи мигранти. Тази зона включва парк Шелби, градски парк на брега на Рио Гранде, сега ограден с бодлива тел, което пречи на достъпа на граничния патрул.На 12 януари, след като военният отдел на Тексас „превзе и обезопаси Шелби Парк“, две деца и майка се удавиха в близката част на Рио Гранде. Сега представители на Тексас и САЩ взаимно се обвиняват, че са допринесли за обстоятелствата около трагедията.На 15 януари администрацията на Байдън подаде жалба до Върховния съд, включваща подробности за удавянето на мигранти на 12 януари. Удавянето – както и спасяването на други двама мигранти от американската страна на Рио Гранде от мексиканските власти – „подчертават, че Тексас е твърд в продължаващите си усилия да упражнява пълен контрол върху границата и земята“ в района „и да блокира достъпа на Гранична полиция до границата дори при извънредни обстоятелства“, пишат от администрацията.

 „Невъзможно е да се каже какво би могло да се случи, 

ако Граничният патрул е имал предишния си достъп до района – включително чрез своите камиони за наблюдение, които подпомагат наблюдението на района“, пише генералният адвокат на САЩ Елизабет Прелогар в документацията на Върховния съд. „Най-малкото обаче Граничният патрул щеше да има възможността да предприеме всички възможни стъпки, за да изпълни отговорностите си и да помогне на колегите си в мексиканското правителство при предприемането на спасителната мисия. Тексас направи това невъзможно“.

Напрежението расте! Тексас превзе част от границата между САЩ и Мексико

Прелогар призова Върховния съд да се намеси. 

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ определи 17 януари като краен срок. Когато властите в Тексас трябва да прекратят блокадата си на Йигъл Пас и да позволят на федералните агенти да възобновят операциите в района. Ако Тексас не се съгласи да се съобрази до края на деня, „въпросът ще се отнесе до Министерството на правосъдието за подходящи действия“. Но от офиса на главния прокурор на Тексас Кен Пакстън заявявиха, че „Тексас няма да се предаде“. На 17 януари властите в Тексас започнаха да арестуват мигранти в Шелби Парк и да ги обвиняват в престъпно навлизане.  Отбелязвайки първите арести на мигранти в щата, откакто Тексас пое контрола над района една седмица по-рано. Върховният съд позволи на администрацията на Байдън да премахне бодливата тел на границата между САЩ и Мексико.

„Прилагането на имиграционния закон е федерална отговорност.

Вместо да помогне за намаляване на незаконната миграция, щатът Тексас само затрудни персонала на първа линия да върши работата си. И да наложи последствията съгласно закона“, каза говорител на DHS. „Можем да наложим нашите закони и да ги администрираме безопасно, хуманно и по организиран начин. “Но губернаторът на Тексас каза, че няма да отстъпи. „Това не е приключило. Тексаската бодлива тел е ефективно възпиращо средство за незаконните пресичания, насърчавани от Байдън“. Публикува губернаторът на Тексас Грег Абът в X. „Ще продължа да защитавам конституционните правомощия на Тексас за осигуряване на границата. И да попреча на администратора на Байдън да унищожи нашата собственост.“

Напрежението расте! Тексас превзе част от границата между САЩ и Мексико

Източник от правоприлагащите органи каза пред CNN,

че федералните агенти са готови да пробият оградата. За да окажат помощ на всяко лице в беда или ако по друг начин се счете за „оперативно необходимо“. Същевременно губернаторът на Тексас излезе с изявление, в което обвинява Байдън. Че не е изпълнил конституционното си задължение да защитава границите на нацията. „Като прахосва долари на данъкоплатците, за да разкъса инфраструктурата за сигурност на границата на Тексас. Президентът Байдън примами нелегалните имигранти далеч от 28-те законни входни точки по южната граница на този щат. Мостове, където никой не се дави – и към опасните води на Рио Гранде“, пише Абът. Петък, 26 януари беше вторият краен срок, определен на Министерството на вътрешната сигурност на Тексас. За да отвори отново спорните части от района на Шелби парк за агенти на федералния граничен патрул. „До 26 януари 2024 г., моля, потвърдете, че щатът ще предостави на граничния патрул на САЩ описания по-горе достъп“. Пише главният съветник на DHS Джонатан Е. Майер в писмо до Пакстън. „Ако щатът откаже искания достъп частично, но не изцяло, моля, посочете какъв достъп възнамерявате да откажете.“

От CNN със съкращения

Източник: MediaMall