20.09.2024

Натовска държава в БРИКС? Добро начало! Турция подаде молба за член на БРИКС преди няколко месеца и присъединяването ѝ ще се обсъжда на срещата на върха на в Русия през октомври,съобщи „Блумбърг“.

Ако бъде приета,това ще е първата страна от НАТО и кандидат за член на ЕС в БРИКС, след като Макрон бе отсвирен и Франция бе отхвърлена.

А,у нас розовите понита,а изненадващо и някои мои фб приятели,пощуряха от злоба за делегацията на „Възраждане“ в Москва,за участие в най-мащабния Международен форум на страните от БРИКС с делегати от 100 страни.Бях изненадан от реакцията.

В Анкара разбраха, че „геополитическият гравитационен център“ е изместен.

През юли, президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че страната му би искала да е партньор и в Шанхайската организация за сътрудничество.

Турция вярва, че присъединяването към БРИКС може да помогне на страната да подобри икономическото сътрудничество с Русия и Китай и да я превърне в търговски канал между ЕС и Азия. Кандидатурата е в резултат и от разногласия с други членове на НАТО, след като Турция запази тесните си връзки с Русия след началото на операцията ѝ в Украйна през 2022 г.

Турция е единствената членка,която в договора си с НАТО има клауза,че никога няма да участва във вражески и военни действия срещу Русия.

Йордан Халачев