22.09.2024

Надали има по-забавно нещо от това да четеш стар вестник. Тази сутрин бях на път да изхвърля брой на FT, който бях взел от някакво летище на 9.09 защото на първа страница грееха лицата на шефовете на МИ6 и ЦРУ. Така и не успях тогава да прочета статията. Днес го направих.

И смешна и тъжна. Един нескопосан опит за сплашване на публиката с лошия Путин, но това им е рефрен от много години. Ако това са супре професионалистите в разузнаването, САЩ и Великобритания не ги чака нищо добро.

Тъжното е, че на практика признават, че операцията в Курск е ПР и психо операция, за въздействие върху руското население с цел дестабилизиране „режима на Путин“. НАТО винаги са били добри да воюват срещу мирно, беззащитно население. Виж с редовна и добре въоръжена армия не им стиска.

Разбира се, не се поколебаха да пожертват за целта и 14,000 души от последните боеспособни резерви на украинската армия.

В следващите седмици, ще се случи това, за което писах още на 7 август – окончателно изтласкване на украинските части от руска територия и навлизането на руските дълбоко навътре. На практика, откриване на втори фронт. В същото време, поради изчерпване на резервите, ще започне разпад на основния фронт в Донецк и Луганск.

Защо ли се сещам за онази реплика на Путин – „Одеса е руски град“?

Виктор Папазов