20.04.2024

На Баце, придобил популяност напоследък в Европа като #Тиквата, много му трябва правителство. Спешно му е! Не, не заради Украйна или заради някакъв си план за възстановяване и развитие. Трябва му правителство, за да си кюта в парламента с имунитет! Щото иначе на Майор Векилски!

Щото, ако няма правителство с първия мандат, ще трябва да подкрепи ПП & ДБ с втория. Без значение конфигурацията на кабинета! А това е по-лош вариант за Борисов. А ако нещата не станат и с втория мандат, иде ред на опит номер три и по-вероятно се отива на избори. Тогава има един прозорез, когато няма да е кандидат за народен представител, а само бивш депутат, бивш премиер, бивш глав.сек. на МВР, но пък ще бъде настоящ обвиняем, а вероятно и задържан! Борисов е направил достатъчно, за да му се вземе мярка „задържане под стража“ и обвинението му да бъде внесено в съда, преди мярката да бъде изменена! Борисов е направил достатъчно, за да бъде осъден и да прекара остатъка от живота си зад решетките. Единственият му инструмент, с който може да препятства тази евентуална поредица от събития е да състави правителство, което да остиска до момента, в който #Гешефт вече няма да е главен прокурор. А това ще се случи много скоро, в момента, в който има работещ механизъм за разследването на фигурата на главния прокурор. А #Каскетът също има доволно много действия и бездействия, които осъществява състави от Накзателния кодекс.

Но сега проблемите са на Баце. ПП & ДБ няма да подкрепят неговото правителство, БСП също. На ГЕРБ, ДПС и ИТН не им стигат няколко гласа. Моята прогноза е, че или баце ще „пробие“ персонално по няколко депутати от „Има как“ и БСП, или половината група на иZZраждане ще се изпоразбилее, може примерно да се „натроят“ с найонеза на някой партиен банкет и да започне игра с кворума. Сигурен съм, че Борисов ще развърже кесията и по няколко милиона на калпак ще си напазарува десеттина-дванадесет депутати, за да има кабинет. Разбира се, голямата неизвестна в момента остава Пеевски, за когото на мен не ми е ясно в кой лагер е. Все още има хипотетична възможност тази война да не Борисов vs. Гешев, а Баце срещу Отслабналото…

Единственото, за което съм сигурен е, ще го до няколко дни държавата ще изпаден в тежък дефицит на пуканки…

Димитър Стоянов