16.04.2024

На дневен ред излиза идеята,че Европа иска да се върне към нормални отношения с Русия. Разбираемо първо ще капитулира.
ЕС не успя да постигне съгласие по 9-ия пакет от санкции срещу Русия,потвърди Борел.
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че страните от ЕС не могат да се споразумеят за нов пакет от санкции срещу Русия.]

Действително,ЕС не постигна съгласие по 9-ия пакет от антируски санкции,поради „непреодолими“ различия.
В ЕС има пълно изтощение и „остри непреодолими различия“ по въпроса за санкциите.
Германският sueddeutsche.de подчертава, цитирайки един от дипломатите, че „лека-полека се разпространява нещо като стратегическо изтощение – все повече страни искат да договорят освобождаване от съответните санкции за себе си“.
На дневен ред е идеята, че можем да се върнем към нормалните отношения с Русия, каза дипломатът.
Какво се случи:

-Унгария не иска затягане на енергийните санкции. Всички опити да се забрани сътрудничеството с Русия в ЕС в областта на ядрената енергетика се провалиха.Унгарците също поискаха “ трима членове на руското правителство, включително министърът на енергетиката на Русия“ да бъдат изключени от санкционния списък.

-Белгия се противопоставя на забраната за внос на диаманти от Русия. Центърът на европейската диамантена индустрия се намира в Антверпен, където се търгуват руски скъпоценни камъни на стойност десетки милиони долари.
Разногласията не се ограничават до икономиката, а се простират и до политиката:
-Не е постигнато споразумение за създаването на „международен специален трибунал за разследване на агресивната война на Русия срещу Украйна“.
-Франция и Германия са против идеята. Експертите са сигурни, че такъв трибунал не може да бъде създаден на базата на ООН, тъй като Руската федерация има право на вето в Съвета за сигурност.
-Германия, Франция, Испания, Италия и Белгия искат да могат да размразят замразените активи на лица в санкционните списъци на национално ниво, при условие че тези хора имат доходи от селскостопанската индустрия .
-Гърция е против санкциите върху компресирания природен газ,използван като моторно гориво,и на суровия петрол.
-Швеция иска да изключи Роскомнадзор от списъка със санкции.

Това са само част от непреодолимите противоречия в Европа.
България нищо не иска и на родните атлантици всичко им е наред.Пращат оръжие.

Урсула фон дер Лайен за пореден път се провали и трябва да бъде изхвърлена от всички властови позиции и разследвана за вредителство,прокарване на чужди интереси и милиардите от експериментелните течности.

Йордан Халачев