16.04.2024

Делюзията, за разлика от илюзията, е по-крайна фантазия, вяра в нереални факти, които не отговарят на действителността. Например, че ваксините те чипират и ставаш рутер, управляват те с 5G мрежата – както твърдят много пациенти в социалните мрежи.

Състоянието на делюзия в психиатрията се смята за патология. Не се влияе от реални доказателства. Може да бъде индикатор и за психиатрични заболявания като шизофрения, парафрения, мания, биполярни разстройства и депресии.
Единствената делюзия, която психиатрията не смята за патология, е религиозната вяра в Бог. Макар че и с религията има примери на психически разстройства.

На дневен ред у нас е една нова делюзия, която трябва да се класифицира от психиатри – газът на Газпром.
Двупосочна делюзия. За едни газът от Газпром е спасение, евтин, благодат, братска и славянска любов. За други е скъп, вреден, заробване, няма да се къпя, не ща руски газ. Тук всякакви аргументи за борсова цена, конкуренция и диверсификация, сигурност на доставки, са без значение. Размахват ги само според посоката на делюзията си. Нападат се едни други с обвинения. Нещо като религиозна война.

Току някой започне да ти обяснява, какъв договор имаме с Газпром или как се определя цената. Ако възразиш нещо – Ти какъв си, бе, специалист ли си? Макар че всички в социалните мрежи са специалисти по доставки на газ.
Дали са прави онези, които твърдят, че една трета (според някои и две трети) от хората имат психически проблеми? За света как е не знам, но за България изглежда много реалистично.

Дошъл е момент делюзиите ни за руски и американски газ, съответно за Русия и Запада, да доведат до религиозни войни. България вече е разделена на тази религиозна основа, подобно на Ирландия и Северна Ирландия. Само още не се е уредил териториялно въпроса с разделението. Всъщност у нас вече не може да се говори за нация. Две части от нацията се мразят все едно са вражески държави.

Иван Бакалов