17.05.2024

Понеже въпросите какво се случва с референдума, се задават все по-често на Възраждане и хората се питат след цялата тази истерия и клетви как ще защитават българския лев, защо възрожденци забравиха темата, Пепейкин днес направо обвини Конституционния съд, че умишлено бави решението по делото.

Което е нормално с оглед на това, че уж има диплома за Йорист, ама като юрист не е работил и не знае нищо. Няма срокове за произнасяне. А ако поне си беше направил труда да надникне на страницата на Конституционния съд, както например аз често правя, за да съм в час с решенията и мотивите на КС, ще забележи, че последното решено дело е № 7/2023 г. и което касае противоконституционност на разпоредби на Закона за движение по пътищата. Следващото дело № 8/2023 г., отнасящо се до Установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 55, ал. 2 от Закона за Сметната палата е по искане от 19.04.2023 г. Искането за установяване на противоконституционност на Решение на Народното събрание за отказ от произвеждане на национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“, е подадено на 14.07.2023 г.. Следователно Конституционният съд разглежда делата по постъпването им, а по искане, подадено юли месец, няма как да има решение още. Конституционният съд не заседава, когато на Пепейкин му трябва кризисен пиар, да уточня, а когато делото е изяснено от правна и фактическа страна.

За да обясня на Йориста Пепейкин: В определението за допускане до разглеждане от КС на искането е посочено: „Заинтересованите институции, както и поканените неправителствени организации и специалисти могат да представят и да предложат становище и да дадат писмено правно мнение в тридесетдневен срок от съобщаването.“ Отправена е покана за даване на писмено правно мнение до проф. д.ю.н. Георги Близнашки, проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Емилия Друмева, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Деяна Марчева, доц. д-р Зорница Йорданова, доц. д-р Иван Стойнев, доц. д-р Мартин Белов, доц. д-р Наталия Киселова, доц. д-р Симеон Гройсман, доц. д-р Станислав Костов, доц. д-р Христо Христев, доц. д-р Юлия Захариева и д-р Борислав Цеков. Не се знае кога точно е получено определението на съда от заинтересованите институции и посочените лица. Голяма част от тях още не са депозирали становище. Ако не се знае дали са получили определението, няма как да се твърди, че срокът е изтекъл.

Заинтересовани страни по делото са: Народното събрание, президента, Министерския съвет, министъра на правосъдието, министъра на външните работи, министъра на финансите, Висшия адвокатски съвет и Българската народна банка. Примерно от министъра на външните работи и президента няма постъпили становища, но и не знаем кога са уведомени за определението. Ако КС прецени, че доказателствата са достатъчно, се произнася в ДВУМЕСЕЧЕН СРОК.

Затова и приемам това оправдаване с Конституционния съд за поредната измама. Само незапознат с работата на КС или някой, на когото спешно му трябва друг виновен, може да каже подобна глупост. Впрочем, ЗАЩО ВЪЗРАЖДАНЕ НЕ НАПРАВИХА ГОЛЯМ ПРОТЕСТ СРЕЩУ РЕШЕНИЕТО ЗА ОТКАЗ ЗА РЕФЕРЕНДУМ? Нали бяха казали, че ще призоват всички подписали се на протест? И аз щях да отида, защото и аз се подписах. А те просто прехвърлиха топката, след общо взето неадекватна правна защита в Народното събрание на подписката.

Истината е, че гафовете, които направи Възраждане напоследък, трудно ще се замажат, колкото и да се опитва Костадинов да отклони вниманието от тях. Неговата сила беше, докато хората сляпо вярват на лъжите му. А сега?

Елена Гунчева-Гривова