28.09.2024

 

Искат ли конфронтация? Конфронтацията е това, което ще получат.

Нещо много важно се случи по-рано тази седмица в Астана по време на срещата на Съвета на министрите на външните работи на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Китайският външен министър Ван И мина направо по същество. Той призова членовете на ШОС да „запазят своята стратегическа автономия“ и „никога да не позволяват на външни сили“ да превърнат Евразия в „геополитическа арена“.

Ван И описва подробно как „няколко страни се стремят към хегемония и власт, формират клики, установяват скрити правила, участват в намеса и потискане, „отделят и прекъсват връзки“ и дори подпомагат „трите сили“ в региона“, по този начин опитвайки се да потиснат стратегическата автономия на глобалния юг.

„Трите сили“ е китайският код за тероризъм, сепаратизъм и религиозен екстремизъм – всъщност трите основни причини за основаването на ШОС още през 2001 г., малко преди 11 септември.

Директният смисъл на съобщението на Ван И сочи, че Пекин е много наясно с безбройните тактики на Хегемона за хибридна война, които сега се прилагат из целия Хартленд. Все пак Пекин се отличава с учтивост, призовавайки за „общо, всеобхватно, съвместно и устойчиво“ сътрудничество в областта на сигурността и за работа с „международната общност“.

Проблемът е, че „международната общност“ е заложник на „основания на правила международен ред“.

 

Предефиниране на „трите сили“

 

Следващата среща на държавните глави на ШОС ще бъде в Астана през юли, само един месец след решаващата министерска среща на БРИКС в Русия. Преди два месеца президентът на Казахстан Токаев на среща в Боао в провинция Хайнан в Китай даде да се разбере, че всички лидери на страните-членки на ШОС просто не могат да я пропуснат. Още през следващата година, БРИКС и ШОС ще работят не само в тандем, но вероятно и на една и съща маса.

Тазгодишната среща на върха на ШОС е не само от решаващо значение по отношение на реорганизирането на същинската война срещу тероризма, срещу тактиките на хегемоните, но също така и относно разширяването на ШОС и подобреното икономическо/търговско сътрудничество.

Беларус ще стане пълноправен член на ШОС през юли, както президентът Лукашенко вече потвърди. Миналата година кабинетът на Саудитска Арабия одобри решението се за присъединяване и към ШОС.

Само преди три месеца в Пекин, по време на честването на 20-ата годишнина на секретариата на ШОС, Ван И повтори президента Си в края на съдбовната му среща лице в лице с Путин в Москва през 2023 г. Предстоят „промени, невиждани от век“. Оттук и подновеното значение на ШОС – де факто най-голямата незападна многостранна организация, фокусирана върху сътрудничеството в политиката/сигурността, и стълб на многополярността.

Безсмислено е отново да се подчертава, че ШОС бе игнорирана, отхвърляна, или неразбрана от колективния Запад, тъй като не се основава на безкрайна военна експанзия в стил НАТО. ШОС е изцяло за интеграция на Юга. Предстои Индия, Китай, Пакистан и Иран да бъдат на една маса и да обсъждат като равни и да зачитат приоритетите на своите партньори от Централна Азия/Хартленд.

Доколкото ШОС е в основата на мултимодалното стратегическо партньорство между Русия и Китай, тя също така движи нарастващата икономическа взаимосвързаност на Китай и централноазиатските страни.

В годината на голямото решение – когато руското председателство на БРИКС трябва да очертае привилегированата пътна карта за по-равностойна система на международни отношения – играчите в ШОС са напълно наясно, че „трите сили“ не случайно представляват тактики на предпочитаната Хибридна война, използвани от Империята на хаоса за разделяне и владеене.

Това се отнася не само за сенчестите джихадистки групировки като ISIS-Khorasan, но и за имперската хватка над наркотиците, глобалния трафик на хора и органи.

Бавно и сигурно достигаме до следващото ниво: ШОС, като многостранна организация, ще се бори с терористичните тактики на хегемона, който насърчава дори геноцид.

Руският външен министър Сергей Лавров не можеше да бъде по-ясен в края на срещата на върха в Астана:

„Задачата за разработване на общи подходи за осигуряване на евразийската сигурност и сътрудничество от самите държави на този континент е спешна. Подчертахме, че ШОС може да играе ролята на катализатор на тези процеси, включвайки други партньори в региона.”

На практика Лавров спомена за нова инициатива на Изпълнителния комитет на Регионалната антитерористична структура (RATS). RATS ще разшири своя мандат по отношение на информационната сигурност, борбата с организираната престъпност и задълбочаването на връзките за борба с трафика на наркотици и финансирането на тероризма.

Александър Бортников, беше повече от ясен на срещата на върха на ОНД в Бишкек, Киргизстан, относно това, което предстои срещу Империята на хаоса и нейните васали.

Четирите основни извода:

САЩ, Обединеното кралство и НАТО сега са в режим на пълна хибридна война срещу Русия. НАТО улеснява масовото прехвърляне на терористи/джихадисти от няколко географски ширини към Украйна, като някои от тях, особено ISIS-K, са инструментализирани в целия Хартланд. Наречете го Терористичен чуждестранен легион, който трябва да се разглежда като враг номер едно. Бортников се позова на „постоянната ротация на бойци в сирийско-иракската и афгано-пакистанската зона и появата на нови тренировъчни лагери на бойци близо до южните граници на Общността“.

Украйна се обърна към тотален терор – пълен с непрестанни саботажни нападения през границите на Русия.

Положително е, че Глобалното мнозинство е активно. Русия тясно си сътрудничи все повече с множество нации в цяла Азия, Африка и Латинска Америка.

След поредица от необикновени „съвпадения“ през последните няколко седмици, от опити за убийство от „самотен стрелец, до организирани преврати, откровени заплахи и мистериозни изчезвания на опозиционери, цялата система BRICS-SCO трябва да бъде в много висока степен на готовност.

След срещата на върха Путин-Си в Пекин и странната хеликоптерна драма с президента Раиси, подновената здравина на стратегическите партньорства Русия-Китай-Иран сочи, че Русия и Китай са на път да свалят кадифените си ръкавици.

Путин и Си, всеки по свой начин, вече предупредиха колективно обезумелия Запад – ако искате конфронтация, ще получите в пъти по-голяма конфронтация. И то на собствена територия и отговорност.

Предстоящата „Майка на всички изпитания”, която идва това лято, е това до колко далеч ще стигне НАТО, когато става въпрос за директно нападение срещу Руската федерация. Унгарският премиер Виктор Орбан предупреди, че „Европа се готви да започне война с Русия“.

И на Китай и Русия им писна да бъдат „учтиви“. Искат ли конфронтация? Конфронтацията е това, което ще получат!

Светослав Атаджанов