19.09.2024

След промените в Закона за хазарта и ограничаването на рекламата на хазартните компании у нас, българското онлайн пространство постепенно се залива от куп незаконни платформи за казино игра. Така благоугодното дело е на път да бъде лишено от смисъл, както и да отвори пространство за куп измамници, подвизаващи се в тази сфера.

Такъв е случаят с редица нелегални сайтове, които в по-голямата си част са регистрирани в чужбина, което пък ги прави напълно незаконни у нас. Това е така поради простата причина, че въпросните платформи нямат никакъв лиценз и не плащат никакви данъци у нас, разкри източник на Narod.bg.

Каква е схемата?

В своята същност схемата е сравнително проста и както вече казахме – крайно незаконна. Домейни, закупени на името на неясни компании, регистрирани в чужбина, предлагат на българския клиент платформи за хазартна игра, без да имат реално право да правят това на територията на България.

За целта те умишлено си избират имена, свързани по някакъв начин със спорт или забавление, които пък деликатно и отдалеч намекват за възможността в тях да бъде предлагани хазартни игри.

Подобни сайтове, например, са goal200.com и forfun365.com. Тези два сайта оперират на българска територия без да имат подобно право, като реално осъществяват всичките си транзакции с клиенти единствено и само в брой.

За целта се работи с различни физически дилъри в определената държава, чиято задача е да се занимават с разплащанията с клиенти.

Те приемат залози и изплащат евентуални печалби единствено и само в кеш, като цялата им дейност остава встрани от контрола на официалните институции, като Комисията по хазарт към Министерството на финансите и НАП.

По този начин те ощетяват не просто определени физически лица, ползващи услугите на въпросните платформи, но и държавния бюджет като цяло. Именно заради това е наложително службите, прокуратурата и НАП да се самосезират по темата и да предприемат нужните действия за прекратяването на тази порочна практика, която ощетява граждани и държава всяка година с милиони левове.

Като добавим към това и факта, че някои от тези платформи не плащат и необходимите такси на официалните производители на предлаганите от тях онлайн игри, измамата нараства двойно.

Към момента е трудно да се каже колко подобни платформи оперират на наша територия, но установяването на подобна статистика едва ли е проблем за специализираните служби и органи. В случая, освен чисто мошеническата схема, въпросните платформи нарушават и цял куп авторски права, което пък превръща казуса в проблем за милиони.

Нека уточним, че подобен тип криминални сайтове се регистрират предимно в Азия, но също така има и много регистрирани тук, в Европа. Не е ясно как точно техните експлоататори успяват да преодолеят онлайн забраните в различните държави, но пък е ясно, че с дейността си те се превръщат в допълнителен тумор за и без това крайно бедното българско общество.

В този ред на мисли желанието на политическите сили да ограничат хазарта у нас е похвално, но политиците трябва да имат предвид, че тази зависимост отдавна се е пренесла от физическите казина в онлайн пространството.

Там, където въпросните пирати и нарушители тънат в комфорта на своята анонимност, но реално прибират милиони от своята нерегламентирана дейност.

Единствено може да се надяваме, че българските служби, прокуратура и институции възможно най-бързо и ефективно ще се намесят в ограничаването на тази престъпна дейност, от което пък освен законът, ще спечелят и хиляди български граждани.

narod.bg