04.05.2024

Валентин Вацев

Г-н Вацев, наблюдавате българския политически живот от дълго време, как се разви той през тези 30 години демокрация?

С една малка поправка, аз не съм наблюдател на българския политически живот, но виждам неща, които се набиват на очи. Става дума за един процес на упадък. Този упадък е стар като събитие и като факт, но той последните две-три години се задълбочи и се ускори.

Става дума за това, че 2/3 от българските гласоподаватели нямат желание, нямат воля да дават гласовете си в изборите. Това е много зловещ симптом.

Помня времето, когато тези неща се казаха за първи път, тогава срещу тези наблюдения излязоха някакви идеологеми, че видиш ли „хората не гласували, защото били доволни от политиката“.

Първият път, когато това се каза, стана скандал и втори път не е имало. Успешно обаче се премълчава този очевиден факт, че 2/3 от българските гласоподаватели отказват да дадат гласа си.

Това е слонът в гостната, който ще е невероятно, ако някои се изхитряват да не видят. Това значи, че двама от всеки трима гласоподаватели отказват да легитимират системата.

Българските гласоподаватели отказват да приемат системата за легитимна. Тя е нелегитимна. Нелегитимна система не може да прави нищо освен да запада и да се намира в упадък.

Валентин Вацев