03.05.2024

НЕМОЖАЦИТЕ ПАК СТАНАХА ЗА СМЯХ

„ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС абсурдно ремонтираха пресните промени в Конституцията, които те самите набързо прокараха преди Коледа, като промениха Закона за съдебната власт през преходни и заключителни разпоредби в Наказателно-процесуалния кодекс.“ къобщава SEGABG.COM. „При това предложенията са вкарани преди второто четене на промените в НПК в правната комисия – порочна практика, която новото мнозинство уж щеше да изкоренява.

С тях беше решено да бъде възкресен Пленумът на Висшия съдебен съвет – институция, която беше закрита с промените в Конституцията, според която вече има само Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Изборите за двата съвета предстоят, а междувременно действат старите колегии на ВСС – съдийската и прокурорската, но без пленум. Изненадващо обаче Анна Александрова, Екатерина Захариева, Надежда Йорданова, Стою Стоев, Хамид Хамид и Ертен Анисова решават, че „за да няма напрежение в системата“ пленумът трябва да бъде възстановен временно. В мотивите си те цитират някакво съвещание на ВСС, за което членове на органа казаха пред „Сега“, че изобщо не е провеждано, или че най-малко не са били поканени всички кадровици.

Абсурдната ситуация можеше да бъде избегната още при приемането на промените в Конституцията, като се отложи закриването на Пленума да стане, когато бъде приет Законът за съдебната власт, който трябва да регламентира новите два съвета. В препускането при приемането на промените в Конституцията обаче явно мнозинството не помисли за това и сега се налага да прави кръпка върху кръпка, при това откровено противоконституционна.“

Можем само да гадаем още колко безобразия ще ни сервират сглобкаджиите. Видно е, че имат неизчерпаем ресурс от дивотии .

Любо Кольовски