29.03.2024

Още ли има заблудени? ГЕРБ, ДПС и техният сателит „Възраждане“ скочи днес срещу прокурорите на Лаура Кьовеши, които имат ресурса и независимостта да вкарат в килия партийните им спонсори.

Дълга и тежка бе разпрата днес в Народното събрание заради промени в Закона за съдебната власт, внесени от правителството, с които се урежда работата на европейските прокурори у нас.

От опозицията заподозряха управляващите, че целят да създадат паралелна структура на българската прокуратура. Поправките бяха приети днес на първо четене с гласовете на ПП, БСП, ИТН, ДБ и независимите.

Според законопроекта европейските делегирани прокурори ще бъдат обособени в самостоятелно звено в рамките на българското държавно обвинение. За нуждите на звеното правителството ще предостави подходяща сграда, а средствата за издръжката му ще дойдат от бюджета на съдебната власт.

Ще го оглавява ръководител, определен от Европейската прокуратура. Със законовите промени се урежда и начинът, по който обвинителите ще могат да искат и прилагат специални разузнавателни средства, както и използването на събраните с тях веществени доказателства.

Първи скочиха от ГЕРБ-СДС. „Идеята е да направим прокуратура в прокуратурата. Защо? Защото на нас не ни харесва тази прокуратура. И може би не цялата прокуратура, а един човек в прокуратурата“, заяви депутатът от формацията Бранимир Балачев. Очевидно беше, че смята цялата инициатива за атака срещу главния прокурор Иван Гешев.

В отговор Атанас Славов от ДБ заяви, че европейските правила поощряват страните-членки на ЕС да създават условия за организационна автономия на европрокурорите, така че да могат да си вършат работата.

Челно атакува инициативата и Петър Петров от „Възраждане“. Според него се създава структура, която ще бъде конкурентна на българската прокуратура, и така управляващите казват на българските граждани, че нашите институции не работят.

„Неспособни сме да ги реформираме и предпочитаме да ги заобиколим, да им създадем един байпас“, посочи той. „Ние не създаваме нищо. Единственото, което решаваме, е как да работи в България тази прокуратура, без да й се пречи, и да й бъде създадена администрация“, възрази му Иван Димитров от ДБ.

По-хитро постъпи Хамид Хамид от ДПС. Той каза, че е необходимо да се регламентира работата на европрокурорите. Но по начина, по който го искат управляващите – чрез финансова и административна самостоятелност, това може да стане само с промяна в Конституцията, при това от Велико Народно събрание.

Аргументът му беше, че става въпрос за промяна във формата на държавно устройство. Според Атанас Славов обаче в случая директно се прилага европейски регламент в нашата правна система, което може да се осъществи от Обикновено Народно събрание.

Петър Куленски от ПП заяви, че управляващите правят промени, които ще „гарантират във висока степен административна и финансова независимост на европейските делегирани прокурори“.

„Тези законови изменения въобще не се харесват на приятеля на ГЕРБ, главният прокурор Иван Гешев, човекът с петорната експертиза, който досега умело успяваше да опъва политически чадъри при редица разследвания … Това е една огромна крачка в борбата с корупцията“, допълни той.

„Клишета и общи приказки“, остро му отвърна Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС.

„Не правим нов държавен орган“, настоятелно каза и правосъдният министър Надежда Йорданова в края на близо 3-часовите дебати. Тя се ангажира, че нейното ведомство ще участва в прецизирането на законопроекта за предстоящото второ четене.

narog.bg